ВНИМАНИЕ! Ова се предупредувачки знаци дека можеби имате топлотен удар

До вчера носевме зимски јакни, денес едвај поднесуваме парче облека на себе од голема жештина. Но, на сите ни недостасуваше убавото време, и сите сакаме престојниот викенд да го искористиме на сонце. Бидете паметни, предупредуваат лекарите, бидејќи топлотниот удар е подмолна состојба која доаѓа тивко, а може да биде смртоносна. Научете да ги препознаете знаците на предупредување.

Топлотниот удар настапува по долготрајно изложување на сонце, кога телото повеќе не може самостојно да ја регулира температурата и таа расте над 40 степени, при што доаѓа до оштетување на виталните органи, како што се мозокот, срцето и бубрезите.

Топлотниот удар може да се случи при физички напор, кога вежбањето ја зголемува телесната температура и истемите кои вообичаено му помагаат на телото да се олади, не функционираат. Втора причина за топлотен удар е прекумерното изложување на надворешните фактори како што се топлотен бран, без пристап до сенка и разладни уреди.

Обрнете внимание на овие знаци на топлотен удар:

ЗБУНЕТОСТ

Ова е еден од најочигледните знаци на топлотен удар. Многу е сличен со хипотермијата: лицето повеќе не е во состојба реално да расудува, ниту да комуницира со други лица.

ГУБЕЊЕ НА МОМЕНТИ

Со оглед дека способноста за расудување и размислување е намалена, сами нема да ги препознаете сигналите кои ви ги испраќа мозокот. Но, луѓето околу вас ќе воочат дека нешто не е во ред.

“Доколку забележите дека лицето пред вас не се однесува во склад со ситуацијата, тоа може да биде знак дека се наоѓа во ран стадиум на болеста, предупредуваат лекарите“.

ВРТОГЛАВИЦА

Вртоглавицата е исто така еден од знаците на топлотен удар. Дехидрацијата може да влијае на центарот за рамнотежа, па ако почувствувате дека губите рамнотежа, забавете, обидете се превземете контрола над дишењето и напијте се вода.

МАЧНИНА

Ако воо текот на големите жештини сте одлучиле активно да го поминете денот и одеднаш почувствувате мачнина, тоа може да биде знак на топлотен удар. Бидете особено внимателни ако почнете да повраќате. Совет на лекарите е да се обидете неколку минути да прилегнете во ладовина и ако не почувствувате подобрување, тоа може да ја зголеми веројатноста дека се работи за топлотен удар.

ГЛАВОБОЛКА

Главоболката е еден од раните показатели дека ве погодил топлотен удар, оти се јавува веќе кај топлинска слабост. Но, топлинската слабост полесно ќе ја надминете ако се повлечете во климатизирана просторија, застанете под студен туш и се напиете вода, додека во случај на топлотен удар мора да повикате Итна помош.

НЕ СЕ ПОТИТЕ

Надвор е жешко и треба да се капете во пот. Ако тоа не е се случува, можно е да се работи за топлотен удар. Ова обично се врзува со топлотен удар кој се јавува поради жештина, а не поради вежбање.

ЦРВЕНИЛО НА КОЖАТА

Црвена и на допир врела кожа е уште еден знак дека вашето тело опасно се прегреало. Ако забележите дека тоа се случува, веднаш обидете се да се разладите и на тој начин да избегнете потешки последици.

НЕСВЕСТИЦА

Деца, постари лица и лица со хронични болести, особено се чувствителни на топлотен удар. Нсвестицата, според лекарите, кај нив може да е прв знак на топлотен удар.

ТОПЛИНСКА СЛАБОСТ

Ако сте доживеале топлинска слабост веројатно обилно се потите и плусот ви е зголемен. Оваа состојба може да премине во топлотен удар, ако не се лекувате правилно. Лекарите советуваат одмор и разладување на телото. Задолжително консумирајте течности.