Внимателно: Ако грчевите во нозете траат долго, веднаш на лекар!

Таблетите не помагаат кога ќе ве стегне грч, затоа што им треба премногу време за да делуваат... еве што ќе помогне набрзина

Грчот во нозете се создава кога мускулот ненадејно ќе се скрати и стврднува, може да биде болен и моментално не можете да се поместите. Освен оптоварувањето со вежбање, причина може да биде и високиот притисок, но и бременоста и некои системски болести.

Меѓутоа, ако грчот трае подолго од 10 минути можно е претходно да сте се повредиле, а тој да е знак на инфекција со тетанус. Во тој случај морате итно да побарате лекарска помош.

Останатите грчеви може да се „решат“ со истегнување или да се олеснат со масажа, а најефикасно е да се напиете јаболков оцет, раствор од туршија или разблажен сенфдве до три лажички од која било од овие кисели намирници брзо ќе го ублажи проблемот.