ВНИМАТЕЛНО: Доколку забележите вакви модрици појдете на лекар!

Проверете на време

Ако модриците без никаква причина често ви се појавуваат по телото, тоа е знак дека нешто во вашето тело не работи правилно. Модриците можат да се појават од различни причини, како недостаток на витамини или болести поврзани со крвта.

Недостатокот на витамин Ц, на пример, може да доведе до проблеми со метаболизмот кои можат да резултираат со појава на модрици.

Васкулитисот, исто така, може да биде една од причините. Станува збор за воспаление на крвните садови, а резултира со промени на ѕидовите на крвните садови, вклучително и задебелување, слабеење, стеснување и лузни.

Намалувањето на бројот на тромбоцити (клетки одговорни за згрутчување на крвта) и нивно брзо распаѓање можат да доведат до појава на модрици.

Заради сето ова најдобро е да се посоветувате со лекар.