Внимателно со овошјето! Дали знаете колку шеќер има во овие сочни плодови?!

И за овошјето важи правилото – не е добро да се претерува!

Овошјето е здраво и мора да биде дел од секојдневната исхрана. Го хидрира нашето тело, изобилува со витамини и влакна погодни за варењето, но треба да се знае дека и за овошјето важи правилото – не е добро да се претерува! А така е затоа што во некои плодови се крие брдо шеќер.

Манго

Едно манго содржи 45 г шеќер, па заради тоа не би требало да биде прв избор ако се обидувате да загубите некој килограм. Слободно уживајте во неколку помали резенки манго, а остатокот чувајте го за подоцна.

Грозје

Филџан грозје содржи 23 г шеќер, што е неверојатно многу за толку мало количество.

Цреши

Не се претерано благи, но филџан свежи цреши содржи дури 18 г шеќер.

Круши

Една средна круша содржи 17 г шеќер. За го намалите гладот, изедете половина круша со јогурт, а остатокот оставете го за подоцна.

Лубеници

Лубеницата е полна со вода и шеќер. Една средна лубеница содржи 17 г шечер, па заради тоа изедете само една резенка.

Смокви

Две смокви со средна големина содржат 16 г шеќер, што е неверојатно многу за толку мали плодови.

Банани

Една банана содржи околу 14 г шеќер. Ако сте љубител на ова овошје, обидете се да го консумирате само наутро.