Што е послатко мед или бел шеќер?!

Медот во најголем процент, односно некаде околу 80 отсто, содржи шеќери, како и околу 20 проценти вода. Содржи три вида шеќери – сахароза, глукоза и фруктоза.

Доколку не сакате да користите бел шеќер, ниту да преминете на вештачки засладувачи, една од опциите кои ги имате е во приготвувањето на храната и пијалаците како засладувач да користите мед.

Медот во најголем процент, односно некаде околу 80 отсто, содржи шеќери, како и околу 20 проценти вода. Содржи три вида шеќери – сахароза, глукоза и фруктоза.

Интересно е дека фруктозата е послатка од глукозата, која, пак, е послатка од сахарозата. Со самото тоа и медот е посладок од белиот шеќер, па потребно ни е помало количество за да ја постигнеме саканата блажина на јадењата и пијалаците. Колку медот е постар содржи повеќе фруктоза, па и е со посладок вкус.