Внимавајте, протеинските диети се опасни за здравјето

Пред да започнете со која и да било диета информирајте се и за евентуалните негативни страни, бидејќи е невозможно овие режими да немаат ниту една маана.

Високопротеинските диети честопати се препорачуваат за брзо слабеење, без притоа да се земе предвид фактот дека овој начин на исхрана не би требало да се практикува на подолг рок – бидејќи колку е ефикасен, толку е и ризичен. Низа истражувања покажале дека диетите со голем процент на протеини во оброците, може да предизвикаат оштетувања на бубрезите и нарушување на нивната работа, дури и кај здравите личности.

Во најризична група спаѓаат оние кои имаат семејна историја на бубрежни заболувања. Иако протеинските диети се промовираат како здрав и ефикасен начин на слабеење, мора да се биде внимателен бидејќи со нив се зголемува препорачаниот дневен внес на протеини дури и за 25 отсто. Па поради тоа, пред да започнете со која и да било диета информирајте се и за евентуалните негативни страни, бидејќи е невозможно овие режими да немаат ниту една маана.