Во која рака е најдобро да се прими вакцината против КОВИД-19? Еве што советуваат стручњаците

Најчести пријавувани несакани ефекти од ковид вакцините се однесуваат на: зголемена телесна температура, болка на местото на примање, главоболка, болка во мускулите, треска, општа слабост, замор, црвенило на местото на примање на вакцината, мачнина, болка во зглобовите.

Со оглед дека вакцината против КОВИД-19 станува се подостапна за сите , бројни се прашањата кои се јавуваат за безбедноста на истите. Како и повеќето вакцини и оваа се прима и дава во горниот дел од раката. По првата доза, се очекува и примање на втора доза, а се дава во период од над 21 ден.

  • КОИ НУСПОЈАВИ МОЖЕ ДА СЕ ОЧЕКУВААТ?

Најчести пријавувани несакани ефекти од ковид вакцините се однесуваат на: зголемена телесна температура, болка на местото на примање, главоболка, болка во мускулите, треска, општа слабост, замор, црвенило на местото на примање на вакцината, мачнина, болка во зглобовите.

Ретки и очекувани нуспојави

Се работи за очекувани нуспојави, кои често се јавуваат, слични се на нуспојавите на останатите вакцини и најчесто се со благ до умерен интензитет и минуваат спонтано за неколку дена или со примена на симптоматска терапија (студени облоги, лекови за намалување на температура и лекови против болка). Може да се јави главоболка, покачена телесна температура и болка на местото на примање на вакцината.

Кои сериозни несакани ефекти се забележани?

Меѓу сериозните нуспојави најчесто се забележани реакции на пречувствителност кои се манифестираат како осип, чешање и уртикарија недолго по примената вакцина, поради што се применети антиалергиски лекови и по што во овие случаи е дојдено до опоравување. Ретко се забележани  и реакции на пареза на лицето, односно периферна слабост на едната страна од лицето. Овие реакции обично се поврзани со оток на ткивото кое го притиска нервот и најчесто се работи за минлива состојба.

  • ШТО Е КОВИД РАКА?

Ако сте забележале осип околу местото на кое сте ја примиле вакцината, може да се работи за ковид рака, пишува на порталот на Американскиот центар за контрола и превенција на болести. Со медицински речник, се работи за задоцнета реакција на кожата.

  • КАКО ДА ОДБЕРЕТЕ ВО КОЈА РАКА ЌЕ ПРИМИТЕ ВАКЦИНА?

Можете сами да одберете во која рака ќе ја примите вакцината, а тоа не се разликува од останатите вакцините, така што нема правилен или лош избор. Лекар може да советува, но конечната одлука е на вас. Едни ќе кажат дека треба да се одбере доминантната рака оти со неа се служиме повеќе и повеќе ја движиме, па така влијаеме на крвототкот. Тоа значи дека со постојаните движења ќе се ублажи болката и ќе се скуси времетраењето на симптомите. Но, со оглед дека болката може да потрае и до два дена по вакцинирањето, ако одберете рака која не е доминантна, ништо нема да ве спречи во извршување на обврските.