Кога се во прашање витамините и минералите, веројатно ве мачи само едно прашање – колку ми се потребни и како да ги внесам во организмот. Научниците од Харвард објавија листа на најважните витамини и минерали кои мора да ги внесувате, како и список во кои намирници може да ги пронајдете.
КАКО ДА ОБЕЗБЕДИТЕ ДОВОЛЕН ВНЕС?
Тие се есенцијални за животот, исто колку и воздухот и водата, а не само за да со нив телото подобро функционира, туку не штитат и од развој на болеста. Иако често се изедначуваат, витамините и минералите се сосема различни работи.
- Витамините се органски супстанци произведени од растенија/билки или животни. Често се нарекуваат есенцијални, бидејќи телото не ги процесуира, па мора да се обезбедат од храната.
- Минералите потекнуваат од карпите, земјата или водата. Може да се внесат во организмот директно од околината или животните кои јаделе одредена билка.
Насоките од страна на струњаците велат дека во денот треба да се внесе минимална количина на витамини и клучни минерали. Најдобар начин за да обезбедите доволен внес е квалитетна и здрава исхрана, а тоа вклучува многу овошје и зеленчук, житарки, протеини и млечни производи.
НАЈДОБРИ ИЗВОРИ НА ВИТАМИНИ:
- Б1: Шунка, млеко од соја, лубеница
- Б2: Млеко, јогурт, сирење, житарки и снегулки
- Б3: Месо, пилешко и мисиркино, риба, житарки, печурки, компир
- Б5: Пилешко месо, житарки, брокула, авокадо, печурки
- Б6: Месо, риба, тофу, банана, соја
- Б7: Житарки, јајца, риба
- Б9: Шпаргли, спанаќ, брокула, леблебија, сок од портокал
- Б12: Месо, пилешко и мисиркино, млеко, риба, сирење
- Витамин Ц: Цитрусно овошје, брокула, пиперки, спанаќ, јагоди, домат
- Витамин А: Говедско месо, изнутрици, јајца, риба, шкампи, компир, тиква, спанаќ, манго
- Витамин Д: Масна риба, млеко
- Витамин Е: Масла, зелен зеленчук, ореви, житарки
- Витамин К: Кељ, јајца, млеко, спанаќ, брокула
НАЈДОБРИ ИЗВОРИ НА МИНЕРАЛИ
- Калциум: Јогурт, сирење, млеко, лосос, зелен лиснат зеленчук
- Хлорид: Сол
- Магнезиум: Спанаќ, брокула, семки
- Калиум: Месо, млеко, овошје
- Натриум: Сол, соја сос, зеленчук
- Хром: Месо, пилешко или мисиркино, риба, ореви, сирење
- Јод: Сол, морски плодови
- Бакар: Школки, ореви, семки, мешунки
- Железо: Црвено месо, јајца, овошје, зелен зеленчук
- Селен: Месо, морски плодови
- Цинк: Житарки, месо, школки