ВОШКИ-чест проблем кај децата во школската и предшколската возраст

Вошки - ова е честа паразитска болест, која како причина ги има вошките кои се населуваат главно во косата на главата. Најчесто оваа болест ги погодува децата. До неодамна се сметаше дека вошките потекнуваат од оние кои водат нездрав начин на живот и не ја почитуваат личната хигиена. Сепак, научниците покажаа дека вошката, напротив, сака да се таложи на главата, бидејќи полесно  и де каса низ чистата кожа и во крвта. Така, дури и деца од богати семејства можат да станат носители на вошки.

Вошки – ова е честа паразитска болест, која како причина ги има вошките кои се населуваат главно во косата на главата. Најчесто оваа болест ги погодува децата. До неодамна се сметаше дека вошките потекнуваат од оние кои водат нездрав начин на живот и не ја почитуваат личната хигиена. Сепак, научниците покажаа дека вошката, напротив, сака да се таложи на главата, бидејќи полесно  и де каса низ чистата кожа и во крвта. Така, дури и деца од богати семејства можат да станат носители на вошки.

Како се добиваат вошките?   Најчесто на прометни места (улица, работа, автобус и сл.), а ако зборуваме за деца, градинки, училишта, спортски клубови, клубови итн.   За да се спречи тоа, косата на децата треба да се проверува барем еднаш на секои 7-10 дена за присуство на вошки и нивни ларви – црви.

Како да ги откриете вошките? Видливоста не е јасен знак за нивното постоење, но сепак е доволно лесна можност да се утврдат како паразити на главата. Вознемиреноста на родителите може да биде самиот факт што детето често ја чеша главата. При прегледот лицето не може  едноставно да се откријат на влакната на површината на главата бидејќи се брзи, и бегаат по главата. Најлесен начин е да се видат гнидите – тие се бели и многу слични на првутот. Тие се наоѓаат главно на основата на косата и, за разлика од првутот, многу е тешко да се чешлаат и симнуваат од влакното. Затоа, ако детето си ја чеша главата и косата, има ситни честички, како првут, а тие се во вид на јајца, тешко се вадат од влакното и пукаат (крцкаат)под притисок на два нокта, тогаш најверојатно се работи за јајца од вошки(гниди).

Како да се третираат вошките кај децата? Ако главата на вашето дете е населена со штетни паразити –  Вошки, ова не е причина за паника. За успешно лекување на вошките денес, најважно е да не ги оставите работите да одат природно и да чекате да исчезнат вашите вошки. Без ваша интервенција, тие ќе продолжат да се размножуваат, а постои висок ризик да добиете сериозна болест преку инфекции на крвта. Третманот на вошките кај децата денес е возможен без такви радикални мерки како што се сечење коса, триење со керозин и катран сапун. Се разбира, овие народни лекови се исто така многу ефикасни, но многу понепријатни. Денес, можеме да го направиме тоа многу поедноставно: да купиме специјален  шампон- лек за вошки за деца во аптека. Најчесто е  во форма на шампон, регенератор или маска. Но, тука работите не се толку едноставни.

Треба да се напомене дека сите лекови  за вошки се токсична супстанција. Нивната прекумерна употреба може да доведе до развој на алергии, изгореници на главата, па дури и труење, ако  не се третираат правилно или се третираат многу често . Затоа, третманот на вошки кај децата треба да се спроведе во согласност со следната, приближна шема:

1.Откривање на вошки и нивните ларви – црви.

3. Купување  на средство против вошки пропишани од лекар.

4. Внимателно прочитајте ги упатствата. Содржи важни информации за лекот и како правилно да се користи.

5. Примена на средства за главата на бебето само во количина регистрирана од лекар или препорачана во упатството.

6. Набљудување на детето. По лекот треба често да ги миете забите и да почнете да ги четкате мртвите вошки и нивните ларви.

7. Спроведување на перење и дезинфекција на постелнина и облека на пациентите.

8. Превенција и преглед на други членови на семејството во присуство на болест.
Ако вошките не исчезнат, треба повторно да се лекуваат, но подобро е следниот пат да се консултирате со лекар.

10. Во никој случај не треба секогаш да се стави крај на ситуацијата со возењето, а особено лекувањето на вошките кај децата.

11.Најдобро е мртвите  вошки и гниди да се отстранат со специјални решето чешели кои се купуваат во аптеките.Третманот со хемиски шампон и чешлање со сито чешел доведува до 100% елиминација на овие паразити.