Воспалителната болест на цревата може да го зголеми ризикот од компликации за време на бременоста

Оваа анализа покажала дека една третина од сите породувања кај жените со воспалителна болест на цревата биле со царски рез, што претставува речиси двојно зголемување во однос на бројот на породувања со царски рез кај жените без воспалителна болест на цревата.

Бремените жени со воспалителна болест на цревата веројатно ќе бидат подложени на продување со царски рез, и изложени се на одредени ризици за време на бременоста, покажала анализа на повеќе студии.

Оваа анализа покажала дека една третина од сите породувања кај жените со воспалителна болест на цревата биле со царски рез, што претставува речиси двојно зголемување во однос на бројот на породувања со царски рез кај жените без воспалителна болест на цревата.

Истовремено се покажало и дека трудниците со оваа болест биле изложени на поголем ризик од гестациски дијабетес и предвремено пукање на постелката. Се чини дека зачестеноста на порреметувањата како што се прееклампсија, абрупција на плацента и плацента превиа, не се зголемени кај жените со воспалителна болест на цревата.

Ианку, во воспалителна болест на цревата се вбројуваат Кроновата болест и улцерозниот колитис.