ВРЕМЕ НА ПОДГОТОВКА НА ЗИМНИЦА-ЗДРАВА ХРАНА ИЛИ ВНЕС НА ЛОШИ СОСТОЈКИ ВО ОРГАНИЗМОТ

Според производителите, тајната на добрата  зимница лежи во квалитетната суровина, која што е можно помалку хемиски третирана. Според нутриционистите, киселите краставички и киселата зелка се меѓу најздравите намирници, особено ако се правилно подготвени.  Треба да изберете и рецепти кои содржат оптимална количина сол и шеќер.

Кај модерните домаќинки се почеста е дилемата дали да се направи зимница или да се купи готова, но и се почесто прашање колку е здрава зимницата купена од продавница или пак домашната.

Зимата е традиција кај нашиот народ, но и добар начин за зачувување на витамините и минералите за зимските денови. Пазарот деновиве е преполн со свежо овошје и зеленчук, а одењето до него е важен чекор за подготовка на здрава храна за зимата.

“Купувањето може да биде еден од најважните моменти во подготовката на зимското складирање. Клучно е да се избере здраво, неоштетено и свежо овошје. Колку поквалитетно овошје се става во зимско складирање, толку е подобро зимското складирање”, вели нутриционистот и мајстор за јавно здравје Снежана Ралиќ Маричиќ.

Шеќерот и солта се единствените конзерванси
А кога сме одбрале здрави и убави плодови, рокот на траење може да се продолжи на два начина: со замрзнување и пастеризација. За да може киселиот зеленчук да се смета за здрав, потребно е да се чува на природен начин.

„Потребно е да се стават што помалку вештачки адитиви, за да се подобри квалитетот на самото зимско овошје.

Суровите производи се единствениот предуслов
Според производителите, тајната на добрата  зимница лежи во квалитетната суровина, која што е можно помалку хемиски третирана. Според нутриционистите, киселите краставички и киселата зелка се меѓу најздравите намирници, особено ако се правилно подготвени.  Треба да изберете и рецепти кои содржат оптимална количина сол и шеќер.

„Потребно е да се избегнува долготрајна термичка обработка, како печење и пржење, бидејќи сето тоа ја намалува хранливата вредност на целиот производ што се подготвува. Солта и шеќерот се користат како конзерванси за продолжување на свежината на овие намирници, што повторно значи дека вие треба да се изберат оние рецепти кои содржат најмалку од овие состојки“.

Кој не може да јаде зимница?
Иако е вкусен и го отвора апетитот, не секој треба да консумира  кисели краставички, пиперки, зелка и останати продукти.

„Конзумирањето на конзервирана храна не се препорачува за одредена категорија на население. Тоа пред се се однесува на популација која има проблеми со срцето и крвните садови. Тука спаѓаат и лицата со хипертензија, дигестивни проблеми, металоиди или гастритис, болести на бубрезите или проблеми со црниот дроб“,велат нутриционистите и докторите.

А таму меѓу теглите, ајвар – српски кавијар, кисели краставички, пиперки, џемови, слатки, компоти, има лек за превенција и лекување на многу болести, па и корона. Дали е нашата зимница, нашиот лек?

Не треба да заборавиме дека зимницата има рок на траење и дека со текот на времето се губат корисни материи во храната и вкусот, па затоа е важно, што на многумина нема да им биде проблем, да јадат зимница на време.

„Храната е лек ако се користи правилно, но може да биде и штетна, затоа треба да внимавате што јадете. „Зимница нуди многу здравствени придобивки, но само оние кои се ферментирани – кисела зелка, краставици, кисели краставички“, вели дипломираниот нутриционист Предраг Ненадиќ.

Ферментираната храна му обезбедува на телото здрави бактерии кои му се потребни за балансирање на цревната флора.

Најважно за зимскиот тиквички е тоа што витамините и ензимите во храната се зачувуваат преку ферментација.

„Ензимите се искри на животот. Тие учествуваат во сите метаболички процеси во нашето тело. Ги консумираме само со свежо овошје и зеленчук и се многу термолабилни, што значи дека брзо се разградуваат и при мало зголемување на температурата. „Затоа ферментираните зимски тикви се многу подобри и поздрави од пастеризираните“, објаснува Ненадиќ.

Кога правилно се подготвува, зимската тиква не губи ништо од својата хранлива вредност, вели Ненадиќ и добива пробиотски својства.