За да се наспиете еве што не треба да јадете навечер

Ако често ви се случува да имате проблем да се наспиете или наутро се будите уморни, поведете смета за тоа што јадете, особено во втората половина од денот.

Истражувањата покажале дека храната богата со заситени масти како што се месото и масните млечни производи (особено павлаката и старите сирења) го реметат длабокиот сон. На овие намирници им е потребно повеќе време да се сварат што може да предизвика сметки во варењето и дополнително да ви отежува да заспиете. Зачинетата храна, разните сосови, доматниот сос, исто така, може да предизвика киселини. Сосот од домати содржи и аминокиселина тирамин, која поттикнува лачење на норепинефрин. Норепинефринот делува како стимуланс, ја зголемува активноста на мозокот и ви отежнува да заспиете.

Чоколадото, исто така, содржи заситени масти, кофеин, како и теобромин, кој го забрзува срцевиот ритам, па може да доведе до вознемиреност и несоница. Навечер избегнувајте и алкохол, кој, иако може да ви помогне да заспиете, го намалува времето поминато во длабок сон, кој е од клучна важност за одморот и опоравувањето на организмот за време на спиење. Напитоците со шеќер и кофеин, исто така, го скратуваат вкупното траење на сонот. Се разбира, останува и генералното правило дека кафето треба да се одбегнува после 17 часот, секако, доколку сте чувствителни на кофеин или ретко пиете кафе, со оглед на тоа дека кофеинот делува како стимуланс и го ремети нормалниот сон.