За лекување мамурлук, според науката, ви треба само една работа

“Поради алкохолот се јавува потреба за зголемено мокрење, а тоа значи дека доаѓа до дехидрација, но телото освен вода губи и многу минерали, помеѓу другото и калиум“, стои во заклучокот на научниците кои предупредуваат дека поради тоа треба да се посегне по банана.

Секој кој барем еднаш во животот ги почувствувал последиците од претераното консумирање алкохол, добро знае колку мамурлукот е непријатен. Вообичаено, следното утро имате потреба за брза храна или шеќери, а тоа според научниците истражувања е сосема погрешно.

Имено, според истражувањето на Универзитетот Џорџ Мејсон, решението е многу поедноставно.

“Поради алкохолот се јавува потреба за зголемено мокрење, а тоа значи дека доаѓа до дехидрација, но телото освен вода губи и многу минерали, помеѓу другото и калиум“, стои во заклучокот на научниците кои предупредуваат дека поради тоа треба да се посегне по банана.

“На телото му треба калиум за правилно функционирање на нервниот систем и мускулите. Недостатокот на гликоген ако извор на енергија е клучен дел поради кој доаѓа до чувство на слабост, замор и недостаток на координација следното утро“, нааведуваат истражувачите.

Поради тоа, додаваат тие, наместо да барате магичен лек, следниот пат кога ќе се разбудите мамурни, изедете банана.