Испечатено 3Д ткиво слично на мозокот

Добиената структура е покриена со колаген и пополнета со човечки клетки

Новата технологија на 3Д печатење овозможи создавање на меки ткива како што е човечкиот мозок или белите дробови, нешто што досега не беше можно. При создавањето на овие органи биоинженерите прво испринтале 3Д рамка која ја опфаќа структурата на органот, а потоа се полни со клетки.

Досега научниците направиле само мали делови од ткивото слично на мозокот, а не целиот орган: црната лента означува 10 мм

Досега во 3Д можеа да се печатат само цврсти и тврди работи како коски, па за сунѓерестите и меки органи е развиен многу мек материјал, за кој е користен хидрогел, мешавина на полимер поливинил алкохол и Phytagel. Добиената структура е покриена со колаген и пополнета со човечки клетки. Досега научниците направиле само мали делови од ткивото слично на мозокот, а не целиот орган, а целта е индивидуално 3Д печатење на органи за одреден пациент, со што би се решил сериозен проблем со недостатокот на органи.