За време на бременоста е добро да се јаде црно чоколадо!

Црното чоколадо е богато со флавоноли кои ја подобруваат функцијата на плацентата и поволно влијаат на растот на плодот.

Одлична вест за сите идни мамички: канадските научници утврдиле дека умереното консумирање црно чоколадо (30 грама дневно) за време на бременоста поволно влијае на развојот на фетусот. Црното чоколадо е богато со флавоноли кои ја подобруваат функцијата на плацентата и поволно влијаат на растот на плодот.

Претходните истражувања покажале дека умереното консумирање на црно чоколадо, исто така, го намалува ризикот од прееклампсија, компликација во бременоста која сериозно може да го загрози здравјето на мајката, но и состојбата на бебето. Прееклампсијата се карактеризира со висок крвен крвен притисок кај мајката, заради што доаѓа до намалување на дотокот на крв до плодот, вишок белковини во урината и отоци на лицето, рацете или нозете.