Зачувајте го интимното здравје!

Како што минуваат годините се на телото се менува, па и вагината

Како што поминуваат годините, така се на телото се менува, па и вагината! Веќе во дваесеттите години почнува да се губи маснотијата на надворешните срамни усни и масното ткиво над усните, па тие подрачја го губат волуменот исто како што им се случува и на градите и на лицето со годините. Процесот на стареење на вагината е проследен и со нејзиното растегнување, а како што жената и се ближи на менопаузата, слузницата и протокот на крв се намалуваат, а мускулите на карлицата слабеат. Како резултат на ова доаѓа до опуштена вагина која може негативно да се одрази и на самодовербата и спалната соба…

Кегелови вежби

Гинеколозите советуваат стегање на мускулите на вагината по 5 секунди, опуштање и повторно стегање, и така уште 100 пати 3 пати на ден. Овие вежби може да се прават кога било и каде било, па дури и за време на секс што дополнително ќе го засили  чувството.

Без агресивни средства за интимна хигиена

Се препорачува користење на благи средства за хигиена затоа што темелното чистење на вагината беспотребно суши и надразнува, а тоа доведува до прерано стареење. Најдобро е да користите некој благ сапун за интимна нега или едноставно да се измиете со млака вода.

Преземање иницијатива во креветот

Положбата во која сте под партнерот може да предизвика истегнување на вагината затоа што во таа поза партнерот ја има контролата над темпото и интензитетот. А додека сте горе ја контролирате силината на дразбите и освен тоа ги вежбате мускулите на вагината.

Сексуална активност

Како резултат на недоволна стимулација и намален доток на крв, доаѓа до промени на ткивото и мускулите. Дотокот е мошне важен за навлажнување, а познато е дека жените со годините ја губат способноста за влажнење.

Возење велосипед

Константното триење меѓу препоните и седиштето на велосиспедот ги повлекува и растегнува срамните усни, а особено е корисно кај природно изразените усни.