Загадувањето на воздухот може да го зголеми ризикот од рак на простата и колоректален карцином кај постарите луѓе

Како да се заштитите од загадувањето на воздухот Постојат бројни начини да останете здрави и безбедни во услови на лош квалитет на воздухот. Секојдневно го препорачува следново: Избегнувајте да бидете на отворено во денови со слаб квалитет на воздухот. Направете поправки во вашиот дом за да ги направите херметички. На пример, ако можете да мирисате на чад во деновите на шумски пожар, вашите врати и прозорци не се херметички. Избегнувајте вежбање во денови со слаб квалитет на воздухот. Ако треба, вежбајте рано наутро. Имајте доволно храна при рака за време на екстремни временски услови или денови со слаб квалитет на воздухот. Најдете нерасиплива храна, како што е млекото што може да се складира, за која не е потребно ладење. За основните работници кои треба да бидат надвор, како што се пожарникарите, полицијата и градските работници, ве молиме носете маска N-95. Тие обезбедуваат подобра заштита и од платнените и од хируршките маски и можат да ве заштитат од честички. „Додека сите се навикнавме да носиме хируршки маски со КОВИД, треба да се знае дека само маската N95 е корисна за намалување на изложеноста на загадувачи на воздухот“, рече Потерс. Дополнително, тој нагласи дека е потребно посебно внимание кога AQI надминува 200, но некои поединци изложени на ризик за респираторни или срцеви проблеми, ниво поголемо од 100 може да бараат избегнување на активности на отворено, како што се вежбање или продолжено време надвор од вратите. Обрнувањето внимание на AQI им овозможува на луѓето подобро да избегнуваат акутни болести и, врз основа на новата студија, ризикот од рак. „Да се биде свесен за индексот на квалитетот на воздухот служи како показател кога треба да се биде внимателен надвор од вратите за да се намали ризикот од респираторни и срцеви заболувања, но исто така и за намалување на ризикот од рак“, рече Потерс.

Новото истражување покажа дека континуираната изложеност на одредени загадувачи на воздухот е поврзана со зголемен ризик од развој на колоректален карцином и рак на простата. Оваа врска беше откриена дури и во региони каде што нивоата на загаденост на воздухот се под националните стандарди и упатствата на СЗО.
Експертите им препорачуваат на луѓето да одржуваат свест за индексот на квалитетот на воздухот во областите што ги посетуваат, да земат безбедносни протоколи кога квалитетот достигнува нешто над 200 во сериозност.
Редовната изложеност на загаден воздух може да го зголеми ризикот на лицето за развој на колоректален карцином и карцином на простата, открива нова студија.

Загадувањето на воздухот не е нова грижа. Приближно 36% од Американците живеат во места со неуспешни оценки за нездраво ниво на озон или загадување со честички.3 Лошиот квалитет на воздухот е во голема мера поврзан со здравјето на дишните патишта, како и со зголемување на ризикот од рак.

Новото истражување, објавено претходно овој месец во Environmental Epidemiology, покажа дека повторената изложеност на загадувачи на воздухот PM2,5 и NO2 го зголемува ризикот од развој на колоректален карцином и рак на простата.

Истражувачите, исто така, открија дека дури и ниските нивоа на изложеност на загаден воздух може да ги направат луѓето поверојатно да ги развијат овие видови на рак, заедно со ракот на дојката и ендометриумот.

„Најголемото откритие е дека загадувањето на воздухот може да предизвика големи видови на рак, освен рак на белите дробови“, рече Јагуанг Веи, научен соработник во Одделот за здравје на животната средина на Школата за јавно здравје Харвард Т.Х.

Веи истакна дека оваа врска е пронајдена дури и во региони каде што нивоата на загаденост на воздухот се под националните стандарди и упатствата на Светската здравствена организација (СЗО).

Истражувачите ги разгледаа податоците од 2000 до 2016 година на националните корисници на Medicare на возраст од 65 години или постари. На учесниците не им беше дијагностициран рак барем во првите 10 години од студијата.

Тие ги испитувале учесниците со рак на дојка, колоректален, ендометријален и рак на простата и го анализирале ризикот од рак како што е поврзан со загадувачите на воздухот.

Резултатите покажаа дека хроничната изложеност на PM2.5 и NO2 го зголемува ризикот од развој на колоректален карцином и рак на простата; Изложеноста на NO2 беше поврзана со зголемен ризик од рак на дојка.
Корелацијата помеѓу загадувањето и ракот
Иако е познато дека загадувањето е фактор кој придонесува за ракот на белите дробови, новата студија потврдува дека тоа може негативно да влијае и на други делови од вашето здравје.

Според Томас Дејли, доктор, лекар за пулмонална и критична нега со Kaiser Permanente во Северна Калифорнија и претседател на областа за управување со квалитетот на воздухот во Bay Area, вдишувањето на материјали од ситни честички предизвикува иритација – оваа иритација се проширува и на други области на здравјето, освен на белите дробови. рак.

Студиите исто така покажуваат дека ракот на дојката, црниот дроб и панкреасот може да биде предизвикан од загадениот воздух и лошиот квалитет на воздухот.

„Една од причините е ултраситните честички кои влегуваат во крвотокот и не се запрени само од белите дробови – тие поминуваат низ многу главни органи“, рече Дејли. „Покрај ракот, гледаме и зголемување на срцевите напади и мозочните удари во одделенијата за итни случаи. во денови со лош квалитет на воздухот“.
Ризикот од фатален срцев удар може да се удвои за време на топлотни бранови и денови со слаб квалитет на воздух

Некои региони имаат повисоки нивоа на загадување од другите

„Тоа обично е концентрирано во урбаните области, особено во поголемите градови, и во индустриските области каде што се наоѓаат фабриките и електраните, и покрај автопатите“, рече Веи.

Тој објасни дека регионите со околните планини – како Централната долина во Калифорнија – исто така може да забележат понизок квалитет на воздухот поради загадувањето кое е заробено во одредени области. Регионите со повеќе шумски пожари се исто така склони кон поголемо загадување.

Неодамна, шумските пожари во Канада ја направија пошироката јавност посвесна за загриженоста за квалитетот на воздухот и важноста од проверка на квалитетот на воздухот во вашата област.

Загадувањето на воздухот на отворено, но и внатре предизвикува респираторни и други болести кои се важни извори на морбидитет и морталитет

„Неодамнешната изложеност на чад на источниот брег од канадските шумски пожари создаде свест кај општата популација за индексот на квалитетот на воздухот (AQI), кој секојдневно се пријавува на повеќето апликации или веб-страници за временски услови“, рече д-р Луис Потерс. претседавач со радијациона медицина на Ленокс Хил.

Потерс објасни дека AQI се состои од неколку фактори, како што се честичките и азот диоксидот (и двата се вклучени во новото истражување).

„Свеста за AQI помага да се понуди можност да се избегне изложување на отворено кога AQI ги надминува опасните нивоа“, рече Потерс.

Можете да го проверите квалитетот на воздухот во вашиот регион со посета на веб-страницата Air Now.

Како да се заштитите од загадувањето на воздухот
Постојат бројни начини да останете здрави и безбедни во услови на лош квалитет на воздухот. Секојдневно го препорачува следново:

Како да се заштитите од загадувањето на воздухот
Постојат бројни начини да останете здрави и безбедни во услови на лош квалитет на воздухот. Секојдневно го препорачува следново:

Избегнувајте да бидете на отворено во денови со слаб квалитет на воздухот.
Направете поправки во вашиот дом за да ги направите херметички. На пример, ако можете да мирисате на чад во деновите на шумски пожар, вашите врати и прозорци не се херметички.
Избегнувајте вежбање во денови со слаб квалитет на воздухот. Ако треба, вежбајте рано наутро.
Имајте доволно храна при рака за време на екстремни временски услови или денови со слаб квалитет на воздухот. Најдете нерасиплива храна, како што е млекото што може да се складира, за која не е потребно ладење.
За основните работници кои треба да бидат надвор, како што се пожарникарите, полицијата и градските работници, ве молиме носете маска N-95. Тие обезбедуваат подобра заштита и од платнените и од хируршките маски и можат да ве заштитат од честички.
„Додека сите се навикнавме да носиме хируршки маски со КОВИД, треба да се знае дека само маската N95 е корисна за намалување на изложеноста на загадувачи на воздухот“, рече Потерс.

Дополнително, тој нагласи дека е потребно посебно внимание кога AQI надминува 200, но некои поединци изложени на ризик за респираторни или срцеви проблеми, ниво поголемо од 100 може да бараат избегнување на активности на отворено, како што се вежбање или продолжено време надвор од вратите.

Обрнувањето внимание на AQI им овозможува на луѓето подобро да избегнуваат акутни болести и, врз основа на новата студија, ризикот од рак.

„Да се биде свесен за индексот на квалитетот на воздухот служи како показател кога треба да се биде внимателен надвор од вратите за да се намали ризикот од респираторни и срцеви заболувања, но исто така и за намалување на ризикот од рак“, рече Потерс.