ЗАМОР, МАЧНИНА, КРАТОК ЗДИВ: Овие симптоми може да откриваат болести на бубрезите – не ги игнорирајте

Болеста на бубрезите обично нема симптоми се додека проблемот не се влоши.

Кога бубрезите се болни, тие не можат да ја извршат својата задача, а тоа е првенствено успешно филтрирање на отпадот и вишокот течност од крвта. Болеста на бубрезите е сериозна состојба која може да доведе до многу посериозни проблеми.

„Отпадот и вишокот течност отстранети од бубрезите стануваат урина, а урината патува до мочниот меур каде што ќе се складира додека не одите во тоалет. Ако бубрезите се оштетени, тие не можат правилно да ја филтрираат крвта. Резултатот може да биде таложење на отпад во телото, како и други проблеми кои можат да му наштетат на здравјет“, објаснуваат лекарите од Џон Хопкинс.

Симптомите на бубрежно заболување може да варираат во зависност од тоа колку е сериозна состојбата, но често се јавуваат токму овие:

ОТЕКУВАЊЕ НА НОЗЕТЕ И ЗГЛОБОВИТЕ

Постојат многу причини зошто тоа се случува, но едната е што кога бубрезите не функционираат правилно, не се во можност да го исфрлат вишокот течност од телото, а тоа може да се акумулира во ткивото и на тој начин да доведе до оток.

Кога бубрезите се болни, постои голема веројатност дека вишок натриум и калиум ќе се акумулира во вашето тело, што пак предизвикува задржување на водата во телото, што резултира со отекување на стапалата, глуждовите, па дури и областа околу очите. Задржувањето на течности кај лицата со болни бубрези може да предизвика висок крвен притисок.

ЗАМОР И СЛАБОСТ

Постојат неколку причини зошто може да се појави овој симптом. Ако вашите бубрези не функционираат правилно, токсините и другите отпадни материи почнуваат да се акумулираат во телото, а тие можат да влијаат на метаболизмот и на тој начин да влијаат на заморот. Тука е и анемијата, која може да настане поради помалото производство на хормонот еритропоетин, а кога бубрезите се болни, не можат да произведат доволно од него. Анемијата природно ќе влијае на чувството на замор и слабост.

НЕ СЕ ЈАВУВА ЧЕСТА ПОТРЕБА ЗА УРИНИРАЊЕ

Значи, бубрезите се одговорни за производството на урина, а кога тие не работат правилно, количината на урина што се произведува може да биде помала бидејќи тие ќе го филтрираат отпадот од крвта и ќе го елиминираат од телото, а кога не можат да го направат тоа. , тогаш ќе има помало производство на урина. Д-р Григориј Квајал, уролог, наведува дека бројот на посети во тоалет зависи од навиките и големината на мочниот меур. Тој објаснува како мочниот меур може да собере до 800 мл течност кај мажите и до 600 кај жените. Обично ќе сигнализира дека треба да се испразни кога ќе има капацитет од 50 проценти.

ПРОМЕНИ ВО ИЗГЛЕДОТ НА УРИНАТА

Болеста на бубрезите може да предизвика промени во изгледот на урината, вклучувајќи ја бојата и густината. Повторно, станува збор за филтрирање на отпадот од крвта што го напушта телото во форма на урина. Кога бубрезите се болни, оваа работа нема да се изврши правилно. Урината може да ја промени бојата или да стане заматена.

МАЧНИНА И ПОВРАЌАЊЕ

Таложењето на отпад во телото може да предизвика гадење и повраќање.

“На почетокот, бубрезите се тивки, симптомите често се појавуваат кога се веќе доста оштетени. Многумина немаат никакви симптоми додека болеста не напредува. Крвта во урината е единствениот начин на кој можеме да знаеме дека тоа е бубрежна болест”, наведуваат лекарите од Џон Хопкинс..

КРАТОК ЗДИВ

Бубрежните заболувања може да влијаат и на таложењето на течности во белите дробови, што може да доведе до отежнато дишење, а е чест симптом кој може да открие некои други здравствени проблеми. Симптомите може да бидат сериозни или благи, така што тешкотиите со дишењето може да бидат придружени со проблеми како што се болка во градите и кашлица.