Што се случува кога ќе внесете кола пијалок во вашето тело

Содата е лоша за здравјето на луѓето. Распространетите докази покажуваат дека засладената со шеќер и диеталната сода може да придонесе за зголемување на телесната тежина, расипување на забите, дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни проблеми.

Содата (кола, лимон, оранж и крушка соковите) не се добри за здравјето на луѓето бидејќи содржат многу шеќер. Конзумирањето премногу сода може да доведе до зголемување на телесната тежина, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања. Можеби е најдобро да изберете поздрава алтернатива за сода.

Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), повеќето луѓе во Америка консумираат премногу додадени шеќери, што може да доведе до здравствени проблеми.

Оваа статија дискутира зошто содата е лоша за здравјето на една личност и предлага алтернативни пијалоци од кои човекот може да избере.

Содата не е добра за здравјето на луѓето, првенствено поради содржината на шеќер. Премногу шеќер може да има негативни ефекти врз здравјето на една личност.

Според еден извор, типична лименка сода од 12 унци содржи 29,4 до 42 грама (гр) шеќер, што е еквивалентно на 7-10 лажички (лажичка).

Здравствени ефекти врз телото
Доверливиот извор на CDCT исто така наведува дека консумирањето многу пијалоци засладени со шеќер може да доведе до:

зголемување на телесната тежина
кои имаат дебелина
дијабетес тип 2
срцева болест
болест на бубрезите
безалкохолно заболување на црниот дроб
гихт

Истражувањето спроведено во 2018 година покажа дека луѓето кои редовно пијат газиран пијалок имаат поголеми шанси да развијат дијабетес тип 2 отколку луѓето кои не пијат газирани сокови.

Според Harvard Health, содата може да предизвика зголемување на телесната тежина. Ова може да се случи поради различни причини.

Газираните пијалаци не прават човекот да се чувствува сити на ист начин како што тоа би го направило консумирањето иста количина на калории од цврстата храна. Некои луѓе може да продолжат да јадат и покрај тоа што консумираат висококалоричен пијалок.

Дополнително, пијалоците со сладок вкус може да го зголемат апетитот за друга храна која е богата со калории.

Содата може да предизвика и расипување на забите. Според Националната здравствена служба на Обединетото Кралство (NHS), слатките пијалоци се водечка причина за расипување на забите.

Кога бактериите во устата го разградуваат шеќерот, тие произведуваат киселина, која може да ја раствори површината на забот.

 

Дали диеталната сода е штетна за здравјето?
Диеталната сода е исто така нездрава. Диеталната сода содржи вештачки засладувачи, како што се аспартам или сахарин.

Истражувањето спроведено во 2018 година ја поддржа идејата дека содата е фактор на ризик за дијабетес. Студијата исто така покажа дека префрлањето на диетална сода не го намалува ризикот од развој на дијабетес. Тоа може да биде дури и независен фактор на ризик.

Дополнително, истражувањето од 2019 година го тестираше ефектот на нискокалорична сода на забната глеѓ. Истражувањето покажа дека обичните и нискокалоричните газирани сокови кои содржат засладувачи имаат негативно влијание врз забната глеѓ.

Дали газираната вода е лоша за вас?
ЦДЦ Trusted Source ја поддржува газираната вода како алтернатива на зашеќерените пијалоци, како што е содата. Сепак, секогаш внимавајте газираната вода да не содржи шеќер или други засладувачи.

Пиењето газирана вода може да им помогне на луѓето да престанат да консумираат сода. Газирана вода не мора да биде без вкус. Достапни се опции кои содржат додадени овошни вкусови и минерали.

Секогаш проверувајте ја етикетата и избирајте ги сортите што не содржат додадени шеќери, вештачки засладувачи, кофеин или натриум.

Алтернативи на сода
Експертите истакнуваат дека најдобар избор за задоволување на жедта е водата.

Водата е добра за целокупното здравје на една личност. Може да му помогне на телото да:

одржува добра температура
подмачкува зглобови
се ослободува од отпадот преку мокрење, движења на дебелото црево и пот
спречување камења во бубрезите

За да им се помогне на луѓето да консумираат повеќе вода, CDCT доверливиот извор препорачува:

чување шише ладна вода во фрижидер
додавање на парче краставица, лимон или лубеница за дополнителен вкус
носете шише со вода за повеќекратна употреба во текот на денот и наполнете го по потреба

Овошниот сок е можна опција. Сепак, содржи и многу шеќер, па затоа е од суштинско значење да не се консумира премногу. Како алтернатива на содата, обидете се да додадете четвртина или половина чаша 100% овошен сок во обична газирана вода.

Едно лице исто така може умерено да го консумира следново:

обично кафе
обичен чај
газирана вода
селцер
незасладени води со вкус

Секогаш читајте ги етикетите за да се осигурате дека пијалоците содржат додаден шеќер.

ЦДЦ забележува дека додадените шеќери треба да сочинуваат помалку од 10% доверлив извор од вкупните дневни калории на една личност. Дополнително, оние помлади од 2 години не треба да консумираат храна или пијалок што содржи додадени шеќери.

Содата е лоша за здравјето на луѓето. Распространетите докази покажуваат дека засладената со шеќер и диеталната сода може да придонесе за зголемување на телесната тежина, расипување на забите, дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни проблеми.

Алтернативите на сода се широко достапни. Тие вклучуваат вода, млеко, кафе, чај, па дури и овошни сокови во умерени количини.

Обрнувањето внимание на информациите за исхрана може да им помогне на луѓето да изберат пијалоци што се подобри