Затнат нос и кивање без алергии-неалергиски ринитис

Неалергискиот ринитис вклучува кивање или затнат нос кој капе. Тоа може да биде долгорочен проблем и нема јасна причина. Симптомите се како оние на поленската треска, наречена и алергиски ринитис. Но, неалергискиот ринитис не е предизвикан од алергии. Неалергискиот ринитис може да влијае на децата и возрасните. Но, тоj е почест по 20-тата година од животот. Факторите кои ги предизвикуваат симптомите варираат од личност до личност.

Предизвикувачите може да вклучуваат некои:

Прашина, испарувања и други надразнувачи во воздухот.
Временските промени.
Лекови.
Топла или зачинета храна.
Долгорочни здравствени проблеми.
Давателите на здравствена заштита често прво се уверуваат дека симптомите на лицето не се предизвикани од алергии. Значи, можеби ќе ви требаат кожни или крвни тестови за да откриете дали имате алергиски ринитис.

Симптоми
Симптомите на неалергиски ринитис често доаѓаат и си одат во текот на целата година. Вашите симптоми може да вклучуваат:

Затнат или течење на носот.
Кивање.
Слуз во грлото.
Кашлица.
Неалергискиот ринитис најчесто не предизвикува чешање на носот, очите или грлото. Тој симптом е поврзан со алергии како поленска треска.

Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот давател на здравствена заштита ако:

Имаат сериозни симптоми.
Не сте добиле олеснување од домашните лекови или лекови што сте ги купиле во продавница без рецепт.
Имаат лоши несакани ефекти од лековите.
Причини
Точната причина за неалергискиот ринитис е непозната.

Но, експертите знаат дека неалергискиот ринитис се случува кога крвните садови во носот се шират. Овие крвни садови го исполнуваат ткивото што ја обложува внатрешноста на носот. Многу работи може да го предизвикаат ова. На пример, нервните завршетоци во носот може премногу лесно да реагираат на предизвикувачи.

Но, секоја причина го носи истиот резултат: оток во носот, застојот или многу слуз.

Предизвикувачите на неалергиски ринитис може да вклучуваат:

Надразнувачи во воздухот. Тие вклучуваат прашина, смог и чад од цигари. Силните мириси како што се парфемите исто така може да предизвикаат појава на симптомите. Така можат и хемиските испарувања, вклучително и испарувањата на кои некои работници би можеле да бидат изложени на нивните работни места.
Времето. Промените во температурата или влажноста може да предизвикаат оток во слузницата на носот. Ова може да предизвика течење или затнат нос.
Инфекции. Болестите предизвикани од вирус често предизвикуваат неалергиски ринитис. Тие вклучуваат настинка или грип.
Храна и пијалоци. Неалергискиот ринитис може да се случи кога јадете. Топлата или зачинетата храна се главните предизвикувачи. Пиењето алкохол, исто така, може да предизвика отекување на ткивото што ја обложува внатрешноста на носот. Ова може да доведе до затнат нос.
Некои лекови. Тие вклучуваат аспирин и ибупрофен (Advil, Motrin IB, други). Лековите за висок крвен притисок, како што се бета блокаторите, исто така може да предизвикаат симптоми.

Лековите кои имаат смирувачки ефект, наречени седативи, може да предизвикаат и неалергиски ринитис. Така можат и лековите за депресија. Апчиња за контрацепција и лекови кои третираат еректилна дисфункција, исто така, може да ги поттикнат симптомите. И пречестото користење на спреј за нос или капки со деконгестив може да предизвика еден вид неалергиски ринитис наречен ринитис медикаментоза.

Хормонските промени. Ова може да се должи на бременост, менструација или употреба на контрола на раѓање. Проблемите со хормоните кои можат да предизвикаат неалергиски ринитис вклучуваат состојба што се случува кога тироидната жлезда не произведува доволно тироидни хормони. Ова се нарекува хипотироидизам.

Проблеми поврзани со спиењето. Лежењето на грб додека спиете може да предизвика неалергиски ринитис. Рефлукс на киселина што се случува преку ноќ, исто така, може да биде активирач.

Фактори на ризик
Работите што можат да направат поголема веројатност да добиете неалергиски ринитис вклучуваат:

Дишење на некои видови нечист воздух. Смогот, издувните гасови и чадот од тутун се неколку од работите кои можат да го зголемат ризикот од неалергиски ринитис.
Да се биде постар од 20 години. Повеќето луѓе кои заболуваат од неалергиски ринитис имаат 20 или повеќе години. Тоа го прави различен од алергискиот ринитис, кој луѓето често го имаат кога се помлади од 20 години.
Долготрајно користење спрејови или капки за нос. Не користете капки или спрејови за деконгестив оксиметазолин купени од продавницата повеќе од неколку дена. Затнат нос или други симптоми може да се влошат кога деконгестивот ќе помине. Ова често се нарекува метеж за враќање.
Забременување или менструација. Застојот во носот често се влошува во овие времиња поради хормонските промени.
Да се биде изложен на испарувања на работа. Во некои линии на работа, испарувањата од залихите може да предизвикаат неалергиски ринитис. Некои вообичаени предизвикувачи вклучуваат градежни материјали и хемикалии. Пареите од компостот, исто така, може да бидат активирач.
Некои здравствени проблеми. Некои долгорочни здравствени проблеми може да предизвикаат неалергиски ринитис или да го влошат. Тие вклучуваат дијабетес и проблем што се јавува кога тироидната жлезда не произведува доволно тироидни хормони.

Компликации
Назални полипи во носот и синусите
Назални полипи


Неалергискиот ринитис може да биде поврзан со:

Назални полипи. Тоа се меки израстоци кои се формираат на ткивото што ја обложува внатрешноста на носот. Полипи, исто така, може да се формираат на слузницата на празнините во носот и главата, наречени синуси. Полипите се предизвикани од оток, познат и како воспаление. Тие не се рак. Малите полипи можеби не предизвикуваат проблеми. Но, поголемите можат да го блокираат протокот на воздух низ носот. Тоа го отежнува дишењето.
Синузитис. Ова е отекување на синусите. Долготрајната конгестија во носот поради неалергиски ринитис може да го зголеми ризикот од синузитис.
Проблеми со секојдневниот живот. Неалергискиот ринитис може да влијае на вашата работа или училишна оценка. Можеби ќе треба да одморите и кога ќе ви се разгорат симптомите или кога ви треба преглед.

Превенција
Ако имате неалергиски ринитис, преземете чекори за да ги олесните симптомите и да спречите избувнување:

Научете ги вашите предизвикувачи. Дознајте кои фактори ги предизвикуваат вашите симптоми или ги влошуваат. На тој начин можете да се држите настрана од нив. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне да ги научите вашите предизвикувачи.
Не користете деконгестиви спрејови или капки за нос премногу долго. Користењето на овие лекови повеќе од неколку дена истовремено може да ги влоши вашите симптоми.
Добијте третман кој функционира. Ако сте пробале лек кој не помага доволно, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита. Можеби ќе биде потребна промена на вашиот план за лекување за да се спречат или олеснат симптомите.