Затнати крвни садови: Кои се симптомите и како да знаете кога се работи за тромб?

Дали некогаш сте се исекле со брич? Кога тоа ќе се случи, крвнато згрутчување ја спасува работата! Тие го стопираат крварењето, а кога ќе ја завршат работата, тие се распаѓаат. Сепак, некогаш работите може да тргнат на лошо...

Кога сето тоа не се одвива по овој редослед и крвниот засирок не се распадне, последиците може да бидат многу сериозни здравствени состојби. Затнувањето тогаш може да се случи во било кој од телото, а најчесто ги зафаќа нозете, посебно ако долго седите.

Затнувањето може да се случи во артериите, кои пренесуваат кислород низ телото до срцето. Резултатот е многу сериозен, оти поради недостатокот на кислород може да се доживее инфаркт или мозочен удар.

Ако научите да ги препознаете предупредувачките знаци, ќе можете веднаш да контактирате лекар за да спречите компликации.

Длабоката венска тромбоза се случува кога крвното згрутчување се формира во вените на рацете и нозете, длабоко под кожата. Ваквиот тромб може да дојде до срцето или белите дробови. Ако ги забележите овие симптоми веднаш посетете лекар.

ОТЕКУВАЊЕ: Ова може да се случи на истото место каде се наоѓа тромбот.

ПРОМЕНИ ВО БОЈАТА: раката или ногата може да станат сини или со црвена боја.

БОЛКА: Како состојбата се влошува, може а почувствувате болка која ќе варира од блага до силна.

ПРОБЛЕМИ СО ДИШЕЊЕТО: Ако ова се случи, можно е згрутчувањето да се преселило од рацете во белите дробови. Веднаш повикајте Брза помош.

ГРЧЕВИ ВО ДОЛНИОТ ДЕЛ НА НОЗЕТЕ: Ако се наоѓа во ногата, можно е да се појават грчеви.

Длабоката венска тромбоза се случува кога крвното згрутчување се формира во вените на рацете и нозете, длабоко под кожата.

СРЦЕ

Ако тромбот се формира околу срцето, може да предизвика срцев удар. Ова се симптомите:

 • Болка во градите
 • Потење
 • Проблеми со дишењето

БЕЛИ ДРОБОВИ

Ако ги забележите овие симптоми, веднаш повикајте итна помош:

 • Недоволно воздух
 • Болка во градите
 • Кашлица
 • Пот
 • Вртоглавица

МОЗОК

За жал, крвното згрутчување може да стигне и до мозокот, а овие се симптомите:

 • Проблеми со видот
 • Епилептичен напад
 • Чувство на општа слабост

БУБРЕЗИ

Тромбот може да ги спрели бубрезите во нивната работа, што ќе предизвика висок крвен притисок или дури и откажување на бубрезите. Со оглед дека состојбата може да биде опасна, следете ги овие симптоми:

 • Болка на едната страна од стомакот, нозете или градниот кош
 • Крв во урината
 • Температура
 • Висок крвен притисок
 • Отекување на нозете
 • Проблеми со дишењето