ЗАВИСНОСТ ОД МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ-симптоми, ефекти, психолошки промени

Дали сметате дека поминувате повеќе време на вашиот паметен телефон отколку што сфаќате? Дали ви се чини дека безумно го поминувате времето на дневна основа со зјапање во вашиот паметен телефон, иако можеби има подобри или попродуктивни работи да направите? Дали ви се чини дека губите чувство за времето на вашиот мобилен телефон? Дали сметате дека трошите повеќе време пишувајќи пораки, твитови или е-пошта за разлика од разговорите со луѓе во реално време?

Неодамнешната експлозија на iPhone, Android и други паметни телефони им овозможи на луѓето да имаат пристап до целиот Интернет во движење и во секој даден момент. 90% од возрасните во Америка поседуваат мобилен телефон,1 и иако ова можеби не е проблем за многу луѓе, некои поединци развиваат зависност од нивните мобилни уреди.

Мобилните телефони постојано се подобруваат со проширување на нивните функционалности, што пак ја зголемува веројатноста за прекумерна употреба и зависност. Според Истражувачкиот центар PEW, 67% од сопствениците на паметни телефони признале дека го проверуваат телефонот за повици или пораки кога нивниот телефон не вибрирал или ѕвонил. Ова е еден од главните знаци за зависност од мобилниот телефон и треба да служи како предупредување за мобилните сопственици на телефони.

Знаци и симптоми на зависност од мобилни телефони
Физички ефекти од зависноста
Психолошки ефекти од зависноста од мобилни телефони
Самооценување: Дали сум зависен од мојот паметен телефон?

Знаци и симптоми на зависност од мобилни телефони
Иако зависноста од мобилни телефони сè уште не е наведена во Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања, 5-то издание (DSM-5), истражувањата ја споредија со зависноста од коцкање, која има појасни дијагностички критериуми и е вклучена во DSM-5.

Се смета дека најмалку 4 од следните знаци и симптоми ги сочинуваат критериумите за зависност од мобилни телефони, а проблематичната прекумерна употреба на мобилни телефони мора да предизвика значителна штета во животот на поединецот:

 1. Потреба да се користи мобилниот телефон почесто и почесто за да се постигне истиот посакуван ефект.
 2. Постојани неуспешни обиди да се користи мобилен телефон поретко.
 3. Преокупација со користење на паметен телефон.
 4. Се свртува кон мобилниот телефон кога доживувате несакани чувства како анксиозност или депресија.
 5. Прекумерна употреба се карактеризира со губење на чувството за време.
 6. Ја ставил на ризик врската или работата поради прекумерна употреба на мобилен телефон.
 7. Толеранција.
 8. Потреба од најновиот мобилен телефон, повеќе апликации или зголемена употреба.
 9. Повлекување, кога мобилниот телефон или мрежата не се достапни.
 10. Гнев.
 11. Напнатост.
 12. Депресија.
 13. Раздразливост.
 14. Немир.

Физички ефекти од зависноста

Прекумерната употреба на вашиот мобилен телефон или паметен телефон може да резултира со голем број различни физички проблеми кои може да предизвикаат трајно оштетување или да бидат тешки за лекување, вклучувајќи:

1.Дигитално напрегање на очите.
2.Болка и непријатност поврзани со гледање на дигитален екран повеќе од 2 часа.
3.Очите почнуваат да горат и чешаат.
4.Заматен вид.
5.Замор на очите.
6.Дигиталното напрегање на очите може да предизвика главоболки.
7.Проблеми со вратот.
8.Исто така познат како „згрчен врат“, што се однесува на болка во вратот што произлегува од предолго гледање надолу во мобилниот телефон или таблетот. 
9.Зголемени заболувања поради бактерии. 

1 од 6 мобилни телефони има фекални материи на него.
Бактериите E. coli, кои можат да предизвикаат треска, повраќање и дијареа, се наоѓаат на многу телефони.
Утврдено е дека телефоните се контаминирани со MRSA.
Предизвикува болни апсцеси.
Опасни по живот инфекции во коските, зглобовите, хируршките рани, крвотокот, срцевите залистоци и белите дробови.

Предизвикуваат:
Сообраќајни несреќи.
Многу луѓе веруваат дека можат да извршуваат повеќе задачи и да ги користат своите телефони додека возат, но тоа предизвикува значително оштетување и ги доведува во опасност возачот и другите на патот.
Истражувањето откри дека испраќањето пораки и возењето можат да бидат исто толку опасни како и пиењето и возењето.
Машка неплодност.
Прелиминарните студии открија дека зрачењето на мобилниот телефон може да го намали бројот на сперматозоиди, подвижноста и одржливоста на сперматозоидите. 

Психолошки ефекти од зависноста од мобилни телефони:
Нарушувања на сонот.
Зависноста од мобилни телефони е поврзана со зголемување на нарушувањата на спиењето и замор кај корисниците.
Користењето на вашиот мобилен телефон пред спиење ја зголемува веројатноста за несоница.
Светлата светлина може да го намали квалитетот на сонот.
Користењето паметен телефон може да го зголеми времето потребно за да заспие.
Светлината емитирана од мобилниот телефон може да го активира мозокот.
Депресија.
Опсесивно компулсивно нарушување.
Проблеми во врската.
Офлајн врските може да страдаат како резултат на занемарување во корист на прекумерната употреба на мобилни телефони и социјалните медиуми.
Анксиозност.
Истражувањето покажа дека студентите кои најмногу ги користат своите мобилни телефони имаат поголема веројатност да се чувствуваат вознемирени.

Дали сум зависен од мојот паметен телефон?
Оваа самопроценка не е наменета официјално да ви дијагностицира зависност од мобилен телефон. Ако сте загрижени за вашите проблематични однесувања, разговарајте со вашиот лекар или професионалец за ментално здравје за можниот третман.

Дали сметате дека поминувате повеќе време на вашиот паметен телефон отколку што сфаќате?
Дали ви се чини дека безумно го поминувате времето на дневна основа со зјапање во вашиот паметен телефон, иако можеби има подобри или попродуктивни работи да направите?
Дали ви се чини дека губите чувство за времето на вашиот мобилен телефон?
Дали сметате дека трошите повеќе време пишувајќи пораки, твитови или е-пошта за разлика од разговорите со луѓе во реално време?
Дали времето што го поминувате на вашиот мобилен телефон се зголемува?
Дали потајно посакувате да бидете малку помалку жици или поврзани со вашиот мобилен телефон?
Дали редовно спиете со паметниот телефон на или под перницата или покрај креветот?
Дали гледате и одговарате на текстови, твитови и е-пошта во сите часови од денот и ноќта, дури и кога тоа значи дека ги прекинувате другите работи што ги правите?
Дали пишувате пораки, е-пошта, твитате или сурфате на интернет додека возите или правите други слични активности кои бараат вашето фокусирано внимание и концентрација?
Дали мислите дека користењето на вашиот мобилен телефон навистина понекогаш ја намалува вашата продуктивност?
Дали се чувствувате неволно да останете без вашиот паметен телефон, дури и на кратко?
Кога излегувате од дома, СЕКОГАШ го имате вашиот паметен телефон со вас и се чувствувате лошо или непријатно кога случајно ќе го оставите вашиот паметен телефон во автомобил или дома, или немате сервис или е расипан?
Кога јадете оброци, дали вашиот мобилен телефон е секогаш дел од поставувањето на трпезата?
Кога вашиот телефон ѕвони, звучи, зуи, чувствувате ли силен нагон да проверите за текстови, твитови или е-пошта, ажурирања итн.?
Дали се наоѓате себеси како безумно го проверувате телефонот многу пати на ден, дури и кога знаете дека веројатно нема ништо ново или важно да видите?