Зависност од порнографија-знаци, причини и лекување

Прекумерното гледање порнографија може да предизвика сериозни проблеми, без разлика дали предизвикува зависност или не во традиционална медицинска смисла. Иако постои несогласување за причините за зависност од порнографија, третманот обично вклучува решавање на основно прашање, кое може да се однесува на менталното здравје. За некои луѓе, едноставните промени во животниот стил можат да помогнат. Добивањето нега од секс терапевт кој може да ги идентификува основните проблеми и да понуди стратегии за третман базирани на докази, може да му помогне на лицето да ги подобри своите односи и да го врати чувството за контрола врз употребата на порнографија.

Зависноста од порнографија се однесува на емоционална зависност од порнографија која се меша во секојдневниот живот, врските и способноста за функционирање. Едно лице може да стане незадоволно од сопствениот сексуален живот или да се впушти во ризично однесување, како што е користење порно на работа.

Овој тип на зависност може да биде доста чест. Некои лекари сметаат дека зависноста од порно е хиперсексуално нарушување – чадор термин кој вклучува однесувања како што е прекумерна мастурбација.

Студија од 2019 година сугерира дека преваленцата на овие нарушувања може да биде околу 3-6%. Сепак, стапките беше тешко да се одредат поради недостаток на формална класификација.

Зависноста од порно останува контроверзно прашање, а некои истражувања сугерираат дека тоа воопшто не е реална состојба.

Продолжете да читате за да дознаете повеќе за зависноста од порнографија, вклучувајќи ги нејзините причини, симптоми и некои начини за нејзино решавање.

Знаци на зависност од порнографија
Дијагнозата на зависност од порнографија е контроверзна и нема да ја признаат сите терапевти. Покрај тоа, истражувачите претставија различни модели на знаци.

Некои здравствени работници и советници веруваат дека порнографијата сама по себе не е проблематична, но дека има потенцијал да стане таква, во зависност од гледиштето на личноста или на нивниот партнер.

Некои индикации дека порнографијата може да предизвика проблем вклучуваат:

Сексуалниот живот на една личност станува помалку задоволувачки.
Порнографијата предизвикува проблеми во врската или прави личноста да се чувствува помалку задоволна од својот партнер.
Едно лице се впушта во ризично однесување за да гледа порнографија, како што е тоа на работа.


Некои други знаци дека лицето може да развива нездрава врска со порно вклучуваат:

Тие ги игнорираат другите обврски за гледање порнографија.
Тие гледаат прогресивно поекстремна порнографија за да го добијат истото издание што некогаш го нудеше помалку екстремното порно.
Тие се чувствуваат фрустрирани или засрамени откако гледаат порно, но продолжуваат да го прават тоа.
Тие сакаат да престанат да користат порнографија, но се чувствуваат неспособни да го сторат тоа.
Трошат големи суми пари на порнографија, можеби на сметка на дневни или семејни потреби.
Тие користат порнографија за да се справат со тага, анксиозност, несоница или други проблеми со менталното здравје.

Што е зависност?
Зависноста е повеќе од само интензивен интерес за нешто. Тоа е медицинска состојба која го менува мозокот и телото и предизвикува лицето да се чувствува принудено да продолжи да користи супстанција или да учествува во некоја активност, дури и кога тоа може да предизвика штета.

Повеќето истражувања за зависноста сугерираат дека таа ги активира регионите во мозокот поврзани со мотивација и награда. Поточно, зависноста го менува допаминскиот систем на телото.

Кога лицето со зависност првично ја користи супстанцијата или се вклучува во однесувањето, тие добиваат интензивен наплив на допамин, предизвикувајќи чувство на задоволство и награда. Со текот на времето, нивното тело може да произведе помалку допамин и да се потпира на супстанцијата или однесувањето за да го почувствува напливот на допамин.

Сексот може да биде многу наградувачко однесување, во однос на допаминот. Користењето порнографија, исто така, може да го активира допаминскиот систем, што потенцијално ќе доведе до зависност.

Зависноста влијае и на другите аспекти на мозокот, постојано менувајќи го и отежнувајќи му на лицето да ја избегне супстанцијата или однесувањето што предизвикува зависност.
Што вели истражувањето
Студија од 2017 година на мажи кои барале третман за проблематична употреба на порнографија (PPU) открила промени во мозокот на учесниците кои биле во согласност со зависноста. Истражувачите откриле дека мозоците на мажите со PPU реагираат поинаку на еротските слики – или очекувањата на нив – отколку мозокот на мажите без PPU.

Употребата на порнографија може да влијае и на односите меѓу луѓето. На пример, некои истражувања покажуваат дека порнографијата создава нереални очекувања од сексот.

Студија од 2013 година покажа дека меѓу хетеросексуалните машки учесници во парови, употребата на порнографија е поврзана со помалку сексуално задоволство, додека спротивното важи за женските учесници – порнографијата е поврзана со поголемо сексуално задоволство.

Пристапот до порнографија е лесен и може да бара значително помалку напор од интеракцијата со партнерот. За некои, ова може да придонесе за нездрав циклус во кој порното предизвикува проблеми во врската, што ја наведува личноста уште повеќе да се потпира на порнографија за да постигне сексуално задоволство и да избега од проблемите во врската.

Не сите истражувања ја поддржуваат идејата дека порнографијата предизвикува зависност. Студија од 2014 година нагласува дека многу студии за зависност од порнографија биле лошо дизајнирани или пристрасни. Авторите предупредуваат дека малку докази поддржуваат причинско-последична врска помеѓу употребата на порнографија и нејзините наводни штетни ефекти.

Студија од 2015 година покажа дека, меѓу учесниците кои пријавиле прекумерно или проблематично гледање на визуелни сексуални стимули, вообичаените мозочни патишта на зависност биле отсутни.

Во стандардните зависности, мозокот покажува зголемена активност кога е изложен на супстанцијата која предизвикува зависност, но предметните учесници наместо тоа покажале намалена мозочна активност кога ги гледале стимулите. Ова сугерира дека типичниот модел на зависност можеби не се применува.

Американската асоцијација на сексуални едукатори, советници и терапевти (AASECT) тврди дека има малку докази дека сексот или порнографијата предизвикуваат зависност и дека идејата за зависност од порнографија е вкоренета во застарени и потенцијално штетни културни норми.

Важно е да се забележи дека некои луѓе кои тврдат дека порнографијата предизвикува зависност, може целосно да се спротивстават на нејзиното постоење или да имаат многу ригидни идеи за здрава сексуалност. На пример, тие може да веруваат дека моногамната хетеросексуална врска е единствениот соодветен сексуален излез.
Причини за зависност од порнографија
Поради контроверзноста околу идејата за зависност од порнографија, истражувачите допрва треба да идентификуваат јасен сет на причини.

Студијата од 2015 година покажа дека верувањето дека е зависник од порнографија, а не од вистинската употреба на порнографија, е позначајната причина за поврзаната вознемиреност.

Ова сугерира дека самата идеја дека постои зависност од порно може да биде главна причина за анксиозноста што некои луѓе ја доживуваат кога гледаат порно.

Во меѓувреме, експертите и застапниците кои го поддржуваат постоењето на зависност од порнографија тврдат дека, како и другите зависности, ова е сложено прашање со низа можни причини. Некои од овие причини може да вклучуваат:

Основни состојби на менталното здравје: Едно лице може да користи порнографија за да избега од психолошки стрес.
Проблеми во врската: Порнографијата може да биде излез за сексуално незадоволство.
Нездрави културни норми: идеите за тоа како луѓето треба да изгледаат и да се однесуваат за време на сексот, видовите на секс во кои една личност треба да ужива и слични норми може да привлечат некои луѓе кон порнографија.
Биолошки причини: Одредени биолошки фактори, вклучително и промени во хемијата на мозокот кога некое лице гледа порно, може да го зголеми ризикот од зависност.

Третмани и природни лекови
Истражувањето не поддржува никаков специфичен третман за зависност од порнографија.

Навистина, бидејќи многу истражувачи не веруваат дека зависноста од порнографија е вистинска медицинска состојба, некои лекари и советници можеби сметаат дека не е потребен третман.

Некои луѓе кои бараат третман за зависност од порнографија може наместо тоа да имаат корист од решавање на други прашања, како што се проблеми во врската, сексуален срам или депресија. Затоа, ако некое лице се одлучи за терапија, важно е да се избере терапевт кој ги разбира и може да управува со овие прашања.

Некои стратегии за третман може да вклучуваат:

Психотерапија: Ова може да му помогне на лицето да ја разбере нивната врска со порно, да ги идентификува незадоволените сексуални потреби и да развие стратегии за справување со психолошки стрес.
Советување за врска: Советувањето за парови може да им помогне на партнерите да зборуваат за нивните вредности, да утврдат дали порното има место во нивната врска и да негуваат подлабока доверба.
Лекови: Понекогаш човек користи порнографија за да се справи со друга состојба. Лековите може да помогнат во лекувањето на основниот проблем.
Промени во животниот стил: Некои луѓе користат порнографија од досада или исцрпеност. Поздрав начин на живот може да вклучува трошење помалку часови на компјутер.


Кога да посетите лекар или терапевт
Едно лице треба да оди на лекар ако:

Тие имаат проблем со оргазмот од секс со партнерот.
Тие доживуваат зголемување на сексуалната дисфункција, како што се проблеми со одржување на ерекцијата или подмачкување пред секс.
Сексот станува болен.
Тие доживуваат или доживеале други зависности.
Тие доживуваат симптоми на анксиозност, депресија, несоница или друга состојба на ментално здравје.
Терапевтот можеби ќе може да помогне со зависноста од порнографија и други проблеми со сексот и врската.

Можеби е добра идеја да посетите терапевт ако:

Порнографијата предизвикува проблеми во врската.
Едно лице се чувствува виновно за употребата на порнографија.
Едно лице сака да ја намали употребата на порнографија, но се чувствува дека не може да го стори тоа.
Терапевтите имаат различни ставови за порнографијата – некои можеби веруваат дека сета употреба на порнографија е штетна, додека други можеби мислат дека таа никогаш не предизвикува зависност.

Секој што бара третман треба да избере терапевт чии вредности се усогласуваат со нивните. Интервјуирајте го терапевтот за нивните верувања и филозофија пред да се посветите на третманот.