Докторите предупредуваат: Ваквата столица е прв знак за тешка болест!

Ова е една од најчестите болести со лоша прогноза, која, пак, зависи исклучиво од навременото откривање

Многу реакции на организмот ќе ви помогнат да откриете какви проблеми и симптоми имате, а една од нив е столицата. Анализата на столицата може да се направи лабораториски, но многу можете да откриете и само со преглед на столицата после обавена нужда.

Столицата ја покажува вистинската состојба на орханизмот и може да укаже на болестите кои можеби се појавуваат во телото. Така, кај ракот на дебело црево, инфекција на дигестивниот систем или Кронова болест ќе биде различна бојата на столицата.

Рак на дебело црево

Ова е една од најтешките, опасни болести, а прогнозата зависи од навременото откривање. Зависно од стадиумот на болеста излекување ќе биде возможно и полесно. Ракот на дебело црево почнува со ’чудна’ смеса во слузницата, а на тоа може да влијаат многу работи.

Ова се некои од нив:

  • Масна храна;
  • Тешко сварлива храна со мало количество влакна;
  • Премал внес на течности;
  • Стрес;
  • Претеран внес на алкохол;
  • Премногу седење;
  • Генетски предиспозиции.