ЗДРАВСТВЕН ИЗВЕШТАЈ НА ШТАДА ЗА ДЕКЕМВРИ 2022 ГОДИНА: Грижата за исхраната е темел на здравјето

Во тек е сезоната на слави, а наскоро пристигнуваат и новогодишните и божиќните празници. Богатата трпеза со обилни вкусови, бои, мириси, носи радост, но обилните и калорични оброци можат да предизвикаат низа здравствени тегоби и да го расипат празничното расположение. Затоа е важно да имаме мерка, зашто нашиот стомак не ни го простува секогаш претерувањето, особено кога е во прашање мрсна и зачинета храна

Веќе деветта година по ред, мултинационалната компанија Штада организира испитување на јавното мислење на европската популација по прашањето за здравствените навики и односот кон здравјето

Дека не се грижат доволно за исхраната признаваат 36 % граѓани на Србија, а од нив 43 % се жалат на лошо варење, горушица и други проблеми со варењето на храната, предупредува Здравственото истражување на компанијата Штада, кое опфатило над 30 000 испитаници во 15 земји, меѓу кои и Србија

♦♦♦♦♦♦♦

Во тек е сезоната на слави, а наскоро пристигнуваат и новогодишните и божиќните празници. Богатата трпеза со обилни вкусови, бои, мириси, носи радост, но обилните и калорични оброци можат да предизвикаат низа здравствени тегоби и да го расипат празничното расположение. Затоа е важно да имаме мерка, зашто нашиот стомак не ни го простува секогаш претерувањето, особено кога е во прашање мрсна и зачинета храна.

Во таа смисла предупредува и Здравственото истражување на Штада за 2022 година. Иако речиси ¾ од Европејците своите навики во однос на храната и пијалаците ги оценуваат како здрави, во исто време 46 % од нив се жалат на дигестивни тегоби. Лошото варење и горушицата најмногу ги мачат Полјаците (45 %) и граѓаните на Србија (43 %), но и Шпанците (41 %), додека сериозни хронични проблеми со системот за варење пријавуваат 4 % Европејци и 3 % граѓани на Србија.

Жените се почувствителни на дигестивните тегоби

Резултатите од Здравственото истражување на Штада укажуваат дека жените во цела Европа се почувствителни во однос на проблемите со варењето. Дури 50 % од испитаниците истакнале дека постојано мора да водат сметка за видот и количеството на храна за да избегнат мачнина, надуеност, повраќање, проблеми со гасовите, како и појава на послаби или посилни болки во стомакот.

Здравата исхрана е сѐ повеќе ИН кај граѓаните на Србија

За здравата исхрана најмногу се грижат Италијанците (87 %), Холанѓаните (84 %) и Французите (83 %).

Дека во текот на последните 12 месеци се хранат поздраво, истакнуваат и 48 % Срби и 50 % Шпанци, што е над европскиот просек од 40 %. За подобрување на исхраната значително помалку се грижат Британците (30 %) и Белгијците (31 %).

Истовремено, 36 % од испитаниците во Србија признаваат дека навиките во однос на храната и пијалаците им се нездрави, што е значително над европскиот просек од 19 %.

Еден од начините да се решат проблемите со варењето се секако пробиотиците

Резултатите од Здравственото истражување на Штада укажуваат дека жените во цела Европа се почувствителни во однос на проблемите со варењето

Што мислат за пробиотиците?

Еден од начините да се решат проблемите со варењето, се секако пробиотиците.

Дека пробиотиците се многу корисни и дека е добро да се земаат, мислат дури 55 % од граѓаните на Србија, што е значително над европскиот просек од 37 %. Истражувањето на Штада покажува и дека низ цела Европа кон пробиотиците се повеќе наклонети жените (42 %) и младите на возраст меѓу 25 и 34 години, односно 44 % од нив.

Нашиот стомак не ни го простува секогаш претерувањето, особено кога е во прашање мрсна и зачинета храна

Во делотворното дејство на пробиотиците се сомневаат 34 % Европејци, а дека пробиотиците воопшто не се потребни сметаат 16 % Холанѓани, 10 % Германци, 9 % Белгијци и 5 % од граѓаните на Србија.

Здравствен извештај на Штада за 2022 година

Веќе деветта година по ред, мултинационалната компанија Штада организира испитување на јавното мислење на европската популација по прашањето за здравствените навики и односот кон здравјето. Ова е деветто по ред, а четврто меѓународно истражување на Штада, кое опфатило повеќе од 30 илјади испитаници на возраст меѓу 18 и 99 години. Со истражувањето во 2022 година се опфатени 15 земји: Австрија, Белгија, Чешка, Франција, Германија, Италија, Казахстан, Холандија, Полска, Португалија, Романија, Србија, Шпанија, Швајцарија и Обединетото Кралство.

————————————————————————————————

За компанијата STADA Arzneimittel AG

Седиштето на компанијата STADA Arzneimittel AG е во Бад Вилбел, Германија. Компанијата се фокусира на стратегија која почива на три столба, генерички производи, фармацевстски специјалитети и здравствени производи за широка потрошувачка. STADA Arzneimittel AG ги продава своите производи низ целиот свет, во приближно 120 земји. Во фискалната 2021 година, STADA оствари продажба на Групата од 3.249,5 милиони евра и пријави добивка пред камата, данок и амортизација (EBITDA) од 776.5 милиони евра. На 31 декември 2021 година, STADA имаше вработено околу 12.520 луѓе во целиот свет.

Дополнителни информации за новинарите:
STADA Arzneimittel AG – Односи со медиумите
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel - Германија
Phone: +49 (0) 6101 603-165
Fax: +49 (0) 6101 603-215
E-Mail: press@stada.de
Или посетете нè на интернет на www.stada.com/press