ЗДРАВСТВЕН ИЗВЕШТАЈ НА ШТАДА ЗА ФЕВРУАРИ: Се плашат од рак, а не одат на скрининг

Дури 3 од 4 Европејци се плашат да не добијат рак. И покрај ова, тие прават изненадувачки малку за да обезбедат рано откривање и да придонесат за поуспешен третман. Така, ракот на дојката не им се заканува само на жените, туку и на мажите, но одговорот на превентивниот преглед е низок низ цела Европа. Од 16-те испитани земји, најчесто на скрининг се јавуваат во Италија и Португалија, по 39 %, додека во Србија, и покрај високата стапка на заболени и смртни случаи од оваа болест, само 26 %

Превенцијата е основа за зачувување на здравјето и рано откривање на болестите, но дури 62 % од српските граѓани изјавуваат дека никогаш не отишле на ниту еден од достапните превентивни прегледи, а истото важи и за 44 % од Европејците

Превенцијата е основа за зачувување на здравјето и рано откривање на болестите, но дури 62 % од српските граѓани изјавуваат дека никогаш не отишле на ниту еден од достапните превентивни прегледи, а истото важи и за 44 % од Европејците, што јасно укажува на ниско ниво на здравствена едукација и висок степен на лична неодговорност кога станува збор за здравствената заштита, предупредува Здравствениот извештај на „Штада“.

И додека не реагираат на превентивните прегледи, истовремено 86 отсто од српските граѓани ја истакнуваат желбата и подготвеноста за генетско тестирање како начин за предвидување на потенцијалните здравствени ризици во иднина.

Се плашат од рак, а не одат на скрининг

Дури 3 од 4 Европејци се плашат да не добијат рак. И покрај ова, тие прават изненадувачки малку за да обезбедат рано откривање и да придонесат за поуспешен третман.

Здравствениот извештај на „Штада“ открива дека мнозинството Европејци имаат позитивен став кон генетското тестирање. Сепак, 14 % од оние кои би се согласиле на тестот доколку тоа е барање од нивниот лекар, велат дека не би се чувствувале добро при помислата да ја испитаат специфичноста на нивните гени

Така, ракот на дојката не им се заканува само на жените, туку и на мажите, но одговорот на превентивниот преглед е низок низ цела Европа. Од 16-те испитани земји, најчесто на скрининг се јавуваат во Италија и Португалија, по 39 %, додека во Србија, и покрај високата стапка на заболени и смртни случаи од оваа болест, само 26 %. Полоши се единствено Полјаците, 17%. Истото важи и за скринингот за рак на дебелото црево, на кој Белгијците реагираат со најголем процент, 41 % и Французите, 38 %, додека во Србија едвај 11 %, што повторно е најлош резултат меѓу европските земји. Секој четврти Австриец и секој петти Германец редовно се прегледуваат за рак на простата, додека во Србија само секој десетти.

Додека граѓаните на Србија водат во Европа по интерес и подготвеност за генетско тестирање како софистицирана форма на превенција, во исто време дури 62 % од нив изјавуваат дека никогаш не отишле на ниту еден од достапните превентивни прегледи

Србите го предводат интересот за генетско тестирање

Граѓаните на Србија 86 % заедно со Португалците 94 % и Полјаците 88 %, водат во Европа во однос на подготвеноста да се подложат на генетско тестирање кое може да го одреди, меѓу другото, и можното ниво на здравствен ризик на поединецот за развој на одредена болест во иднина. Граѓаните на Србија особено го истакнуваат својот интерес за генетско тестирање како начин за рано предвидување на можниот ризик од добивање рак.

Здравствениот извештај на „Штада“ открива дека мнозинството Европејци имаат позитивен став кон генетското тестирање. Сепак, 14 % од оние кои би се согласиле на тестот доколку тоа е барање од нивниот лекар, велат дека не би се чувствувале добро при помислата да ја испитаат специфичноста на нивните гени. Секој петти Европеец експресно би одбил генетско тестирање, од кои 12 % наведуваат како главна причина дека не сакаат да знаат или да се оптоваруваат со потенцијални ризици за иднината кои можеби и нема да се остварат.

За здравствениот извештај на ШТАДА

Веќе петта година по ред, мултинационалната корпорација Штада организираше онлајн истражување на јавното мислење на европското население во однос на здравствените навики и ставовите кон здравјето. Овогодинешното истражување опфати повеќе од 32 илјади испитаници, на возраст од 18 до 99 години, во 16 земји: Австрија, Белгија, Чешка, Франција, Германија, Италија, Холандија, Полска, Португалија, Романија, Србија, Шпанија, Швајцарија, Обединетото Кралство, Казахстан и Узбекистан.

 • Дополнителни информации за новинарите:
  STADA Arzneimittel AG
  Односи со медиумите
  Stadastrasse 2-18
  61118 Bad Vilbel - Германија
  Phone: +49 (0) 6101 603-165
  Fax: +49 (0) 6101 603-215
  E-Mail: press@stada.de
  Или посетете нè на интернет на www.stada.com/press