ЗДРАВСТВЕН ИЗВЕШТАЈ НА ШТАДА ЗА НОЕМВРИ 2022 ГОДИНА: Европејците ги загрижува сезоната на грип

Зголемениот страв од секаков вид вирусни инфекции е една од последиците од пандемијата на Ковид-19, покажува здравственото истражување на компанијата Штада, кое опфати над 30 000 испитаници во 15 земји, меѓу кои е и Србија

Веќе деветта година по ред, мултинационалната компанија Штада организира испитување на јавното мислење на европската популација по прашањето за здравствените навики и односот кон здравјето

Ладните есенски денови ја отвораат сезоната на настинки и грип. По две години пандемија со Ковид-19, многумина Европејци чувствуваат непријатност и на самото спомнување на поимот вирусни инфекции, стравуваат и од нови мутации на вирусот корона и од други слични инфекции.

Веќе деветта година по ред, мултинационалната компанија Штада организира испитување на јавното мислење на европската популација по прашањето за здравствените навики и односот кон здравјето. Со Здравствениот извештај на Штада за 2022 година опфатени се 15 земји: Австрија, Белгија, Чешка, Франција, Германија, Италија, Казахстан, Холандија, Полска, Португалија, Романија, Србија, Шпанија, Швајцарија и Обединетото Кралство

Маските се посакувани за третина од граѓаните

Во Србија, резултатите на Штадиното истражување покажуваат дека 45 % од граѓаните имаат намера и понатаму да држат растојание како мерка за заштите од респираторни инфекции, 36 % ќе продолжат редовно да ги дезинфицираат рацете, а третина од нив секојдневно ќе носат маски.

Иако маските во повеќето земји веќе не се задолжително средство за заштита, многу се посакувани и меѓу Шпанците – 52 %, Португалците – 44 % и Италијанците – 41 %.

Истражувањето открива и дека денес 43 % од Европејците се загрижени како ќе реагира околината доколку киваат и кашлаат во јавност. Оваа грижа е посебно изразена меѓу Австријците (55 %), Португалците (53 %) и Србите (52 %), додека за туѓото мислење по ова прашање помалку се грижат Германците (39 %), а уште помалку Шпанците (30 %).

Додатоците во исхраната, доколку се земаат редовно и во препорачаната доза, можат да бидат поддршка на јакнењето на одбранбената сила на организмот

Србите ги сакаат додатоците во исхраната

Водејќи се од народната поговорка подобро да се спречи отколку да се лечи, Европејците најчесто земаат витамински и минерални суплементи за да го зајакнат имунолошкиот систем и да избегнат кашлање, кивање или зголемена температура. Додатоците во исхраната, доколку се земаат редовно и во препорачаната доза, секако дека можат да бидат поддршка на јакнењето на одбранбената сила на организмот. Штадиното истражување покажува дека витаминските и минерални препарати се најпопуларни во Источна Европа и на Балканот. Почесто ги користат жените (54 %) отколку мажите (44 %).

Граѓаните на Србија предводат во наклоноста кон додатоците на исхрана, па дури 69 % од нив земаат препарати за јакнење на имунолошкиот систем. Во чекор ги следат Чесите со 66 %, Романците со 64 % и Полјаците со 59 %.

На овој вид превенција помалку се склони Германците со 26 %, Французите со 26 %, Холаѓаните со 24 %, Белгијците со 23 %, Австријците со 22 %. Сепак, само нешто помалку од една петтина (18 %) од возрасните Европејци велат дека не земаат никакви додатоци во исхраната.

Кога се во прашање природните лекови и растителни препарати, нив ги користат само 26 % од Европејците во одбрана од вирусни инфекции. Истражувањето во овој случај покажа дека најголеми поборници за природните лекови се граѓаните на Романија со 45 % и Србија со 41 %.

Веќе деветта година по ред, мултинационалната компанија Штада организира испитување на јавното мислење на европската популација по прашањето за здравствените навики и односот кон здравјето. Со Здравствениот извештај на Штада за 2022 година опфатени се 15 земји: Австрија, Белгија, Чешка, Франција, Германија, Италија, Казахстан, Холандија, Полска, Португалија, Романија, Србија, Шпанија, Швајцарија и Обединетото Кралство.

————————————————————————————————

За компанијата STADA Arzneimittel AG

Седиштето на компанијата STADA Arzneimittel AG е во Бад Вилбел, Германија. Компанијата се фокусира на стратегија која почива на три столба, генерички производи, фармацевстски специјалитети и здравствени производи за широка потрошувачка. STADA Arzneimittel AG ги продава своите производи низ целиот свет, во приближно 120 земји. Во фискалната 2021 година, STADA оствари продажба на Групата од 3.249,5 милиони евра и пријави добивка пред камата, данок и амортизација (EBITDA) од 776.5 милиони евра. На 31 декември 2021 година, STADA имаше вработено околу 12.520 луѓе во целиот свет.

Дополнителни информации за новинарите:
STADA Arzneimittel AG – Односи со медиумите
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel - Германија
Phone: +49 (0) 6101 603-165
Fax: +49 (0) 6101 603-215
E-Mail: press@stada.de
Или посетете нè на интернет на www.stada.com/press

Дополнителни информации за учесниците на пазарот на капитал: 
STADA Arzneimittel AG – Односи со инвеститори и доверители
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel – Германија
Phone: +49 (0) 6101 603-4689
Fax: +49 (0) 6101 603-215
E-mail: ir@stada.de
Или посетете нè на интернет на www.stada.com/investor-relations