ЗДРАВСТВЕН ИЗВЕШТАЈ НА ШТАДА ЗА СЕПТЕМВРИ 2022: Квалитетот на сонот на Европејците во пад – Европејците не спијат поради стравување и грижа за пари

Спиењето е основна човечка потреба, како што се храната и водата. Третина од животот поминуваме во сон, и тоа е скапоцено време за нашето тело да закрепне и да се обнови

Недоволно сон подолг временски период може сериозно да го загрози и трајно да го наруши нашето здравје: Жените во Европа почесто лежат будни мислејќи за проблемите, 38 % во однос на 29 % мажи

Дури 78 проценти Европејци тешко успеваат да ја преспијат ноќта, предупредува здравственото истражување на компанијата ШТАДА (STADA), кое опфати над 30 000 испитаници во 15 земји, меѓу кои и Србија.

Најмногу мака со сонот имаат Белгијците, 46 % од нив тврдат дека лошо спијат. Следуваат Британците меѓу кои 8 % минуваат бессони ноќи, а 35 % лошо спијат. Кога станува збор за Србија, на лош сон се жалат 29 % од граѓаните, што е под европскиот просек кој изнесува 35 %. Во Европа најдобро спијат Холаѓаните. Од нив 72 % го опишуваат својот сон како добар

Спиењето е основна човечка потреба, како што се храната и водата. Третина од животот поминуваме во сон, и тоа е скапоцено време за нашето тело да закрепне и да се обнови. Недоволно сон подолг временски период може сериозно да го загрози и трајно да го наруши нашето здравје. Оттаму загрижува што дури секој петти Европеец спие ноќе без прекин, а секој трети предупредува дека сега спие полошо отколку пред пандемијата на Ковид-19.

Интересот за препаратите за спиење на база на CBD, смирувачка состојка екстрахирана од листовите на женската билка коноп, силно корелира со годините. Меѓу Европејците постари од 55 години, 42 % можат да замислат да го користат овој препарат, додека тој процент е значително повисок кај оние од 18 до 34 години и изнесува 55 %

Најмногу мака со сонот имаат Белгијците, 46 % од нив тврдат дека лошо спијат. Следуваат Британците меѓу кои 8 % минуваат бессони ноќи, а 35 % лошо спијат. Кога станува збор за Србија, на лош сон се жалат 29 % од граѓаните, што е под европскиот просек кој изнесува 35 %. Во Европа најдобро спијат Холаѓаните. Од нив 72 % го опишуваат својот сон како добар.

Секојдневните проблеми, анксиозноста и финансиските проблеми ги држат будни Европејците

Жените во Европа почесто лежат будни мислејќи за проблемите, 38 % во однос на 29 % мажи. Секојдневните грижи најчесто го нарушуваат сонот на Полјаците (47 %) и на Шпанците (40 %). Не заостануваат ни граѓаните на Србија, од кои 34 % не можат да спијат поради секојдневните проблеми, а дури 31 % поради стравувања и лоши мисли, што е над европскиот просек кој изнесува 26 %.

Анксиозноста сепак најмногу ги мачи Италијанците, па дури 42 % од нив ноќе се будни поради стравувањата и чувството на страв. Кај Португалците, 25 % не спијат поради грижа за пари. Кај Британците, на 21 % сонот им го нарушуваат уринарните проблеми, на 18 % Германци им пречи вревата од околината, додека на 17 % Французи и на 16 % Холанѓани сонот им го нарушува ‘рчењето на партнерот.

Интересот за препаратите за спиење на база на CBD, смирувачка состојка екстрахирана од листовите на женската билка коноп, силно корелира со годините. Меѓу Европејците постари од 55 години, 42 % можат да замислат да го користат овој препарат, додека тој процент е значително повисок кај оние од 18 до 34 години и изнесува 55 %

Предрасуди против лековите за спиење

Европејците се поделени кога се во прашање препаратите за спиење, покажува истражувањето на Штада. И покрај лошиот сон, апчиња или капки за спиење одбиваат 53 % од Европејците, а исто толку и граѓаните на Србија. Уште поизречни се Холаѓаните со 61 %, Чесите со 61 %, Романците со 60 % и Австријците со 60 %. Најголеми противници на препаратите за спиење се граѓаните на Казахстан, дури 69 %. Стравот од можна зависност од овие препарати е особено нагласен во Чешка 25 % и Казахстан 24 %. Очекувањето на несакани нуспојави ги спречува 13 % Европејци да земаат табелети за спиење. Идејата за купување на спомнатите производи е особено непријатна за граѓаните на Австрија 22 % и Белгија 18 %.

Загрижува што дури секој петти Европеец спие ноќе без прекин, а секој трети предупредува дека сега спие полошо отколку пред пандемијата на Ковид-19

Истовремено, другата половина Европејци 47 % срдечно ја поддржува употребата на препарати за спиење. Први се Шпанците со 59 %, Италијанците со 58 % и Полјаците со 57 %. Во Србија, 47 % од граѓаните ги сметаат за корисни спомнатите препарати, меѓи кои 26 % истакнуваат дека би ги користеле само со препорака на лекар.

Спиењето е основна човечка потреба, како што се храната и водата

Производите на база на CBD се најпопуларни меѓу европската младина

Интересот за препаратите за спиење на база на CBD, смирувачка состојка екстрахирана од листовите на женската билка коноп, силно корелира со годините. Меѓу Европејците постари од 55 години, 42 % можат да замислат да го користат овој препарат, додека тој процент е значително повисок кај оние од 18 до 34 години и изнесува 55 %. Стравот од можна зависност е најчеста причина за внимателност со производите на база на CBD, баш како што е тоа случај со сите останати препарати за спиење.

За компанијата STADA Arzneimittel AG

Седиштето на компанијата STADA Arzneimittel AG е во Бад Вилбел, Германија. Компанијата се фокусира на стратегија која почива на три столба, генерички производи, фармацевстски специјалитети и здравствени производи за широка потрошувачка. STADA Arzneimittel AG ги продава своите производи низ целиот свет, во приближно 120 земји. Во фискалната 2021 година, STADA оствари продажба на Групата од 3.249,5 милиони евра и пријави добивка пред камата, данок и амортизација (EBITDA) од 776.5 милиони евра. На 31 декември 2021 година, STADA имаше вработено околу 12.520 луѓе во целиот свет.

 • Дополнителни информации за новинарите:
  STADA Arzneimittel AG – Односи со медиумите
  Stadastrasse 2-18
  61118 Bad Vilbel - Германија
  Phone: +49 (0) 6101 603-165
  Fax: +49 (0) 6101 603-215
  E-Mail: press@stada.de
  Или посетете нè на интернет на www.stada.com/press
 • Дополнителни информации за учесниците на пазарот на капитал: 
  STADA Arzneimittel AG –Односи со инвеститори и доверители
  Stadastrasse 2-18
  61118 Bad Vilbel – Германија
  Phone: +49 (0) 6101 603-4689
  Fax: +49 (0) 6101 603-215
  E-mail: ir@stada.de
  Или посетете нè на интернет на www.stada.com/investor-relations