Здравствени ризици за кои не сме свесни

Некои опасности не ги ни забележуваме. Мислиме дека производот е сигурен ако е на пазарот. Но, многу производи содржат состојки кои со тек на времето сериозно го нарушуваат здравјето.

Мобилни телефони

Иако, барем официјално, вкупниот ризик и натаму е многу низок, одделни истражувања покажуваат дека луѓето кои во текот на изминатите 10 години или подолго секојдневно телефонирале и користеле мобилен телефон, имаат поголема веројатност за заболат од тумор на мозокот. Испраќањето на СМС пораки или разговор за време на возење, за четири пати го зголемува ризикот за автомобилска несреќа, што е е многу поголем ризик од зрачењето.

Пластични завеси за туширање

ПВЦ завесите носат опасност поради потенцијалните реакции до кои може да дојде, а кои може да бидат канцерогени во текот на подолга изложеност, но и во краток временски период може да предизвикаат мачнини и главоболки.

Освежувач за простории

Едно истражување на здравствена организација во Њујорк, покажало дека честата употреба на освежувач на воздухот е една од најчестите причини за развој на астма кај децата.

Антибактериски сапуни

На пописот на состојки на поголемиот број на антибактериски сапуни за раце, гелови за тело и некои забни пасти е триклосанот кој ги уништува бактериите, но истовремено може да поттикне и развој на некои опасни бактерии кои се отпорни на антибиотици.