Зелката „влече“ болка како ниту еден лек!

Постојат одредени заболувања кои ефикасно може да се излекуваат со зелка

Освен што се користи во исхраната зелката уште може да се нарече и магнет за „извлекување“ болести од нашиот организам. Доколку чувствувате болки во рацете или нозете, најдобро би било листовите зелка да ги ставите на болното место, да го завиткате и така да преноќите.

Тироидната жлезда е една од најзначајните жлезди во организмот. Таа го поттикнува растот, правилниот метаболизам и функционирањето на дигестивниот тракт. За нормално да функционира добро е да ставате облоги од зелка на вратот. Вратот завиткајте го со завој или шал и оставете да делува преку ноќта.

Понекогаш главоболката се припишува на напрегањето на очите, стрес и замор. Со ставање листови зелка на челото ќе ја ублажите главоболката предизвикана со стрес. За листовите да не се поместуваат носете марама или капа.

Повеќето жени се соочуваат со болка во градите за време на доењето.

  • Ставете облоги од зелка на градите и ќе ја ублажите болката.

Зелката може да се користи и како облога за отоци.

  • Од листовите зелка би требало да се извлечат ’ребрата’, а листовите да се стават на отокот и да се завитка местото. Облогите најдобро е да менуваат на секои 4 часа, а колку е поголем отокот толку почеста треба да е промената.