Земате суплементи со кафе?! Време е да ја смените оваа навика

Доколку имате обичај диететските суплементи со витамини и минерали да ги земате со утринското кафе, време е таа навика да ја смените. Сигурно се прашувате зошто. Еве го одговорот:

Имено, кофеинот од кафето може да ја намали способноста на организмот да апсорбира одделни витамини и минерали, како што се витамините од Б-комплексот, витаминот Д, железото и калциумот. Но ова не се однесува само на кафето, туку и на сите други напитоци кои содржат кофеин како што се кока-колата, црниот и зелениот чај.

Чаевите содржат и танин, кој, исто така, може да ја поремети апсорпцијата на железо, но со консумирањето храна богата со витамин Ц може до некаде да се ублажи ова негативно својство на чајот. Кафето или чајот би требало да ги пиете барем еден час пред или два часа после земањето суплементи, кои би било најдобро да ги испиете со вода.