Зголемен крвен притисок во текот на ноќта и рано наутро може да биде знак за узбуна. Еве зошто треба веднаш да реагирате

Посоветувајте се со лекар околу тоа треба ли отстапувањето од нормалниот образец, во вашиот случај, да се лекува и мониторира.

Крвниот притисок се менува во текот на денот по вообичаен образец: навечер и наутро е нормален, а пред крајот на денот благо се зголемува за да пред спиење повторно се нормализира.

Отстапувањето од овој образец укажува на можни здравствени потешкотии.

Ова би можело да бидат некои од причините:

 • Немарност во контролата на крвниот притисок
 • Опструктивна апнеа во сон
 • Болест на бубрезите
 • Дијабетес
 • Проблеми со штитната желзда
 • Проблеми со нервниот систем
 • Кардиоваскуларни болести

Исто така, можно е да припаѓате во некоја од ризичните групи кога се во прашање потешкотии со неуреден крвен притисок:

 • Работа во ноќна смена
 • Пушење
 • Подложност на стрес и напади на анксиозност
 • Земање лекови за намалување на притисокот кои не делуваат во рок од 24 часа

Посоветувајте се со лекар околу тоа треба ли отстапувањето од нормалниот образец, во вашиот случај, да се лекува и мониторира. Лекарот може да ви препорача мониторинг со уред кој се носи 24 часа. Тој го мери крвниот притисок во редовни интервали во тек на 24 часа, што на лекарот му дава јасна слика за отстапките, како денски, така и во текот на ноќта.