Жените изложени на поголем ризик од анеуриза во мозокот

Анеуризмата е патолошко проширување на крвните садови по слабеење на ѕидовите на крвните садови. Како последица на ширење на анеуризмата, може да дојде до пукање на крвните садови и крварење кое може да има и смртен исход.

Жените имаат 1,5 пати почесто анеуризми во мозокот во споредба со мажите, па затоа е многу важно да се запознаени со ризик факторите за анеуризма во мозокот, со цел да го намалат овој ризик.

Анеуризмата е патолошко проширување на крвните садови по слабеење на ѕидовите на крвните садови. Како последица на ширење на анеуризмата, може да дојде до пукање на крвните садови и крварење кое може да има и смртен исход.

Анеуризмите во мозокот во поголемиот број на случаи се со размер од 2,5 цм, со вреќаст (сакуларен) облик, а понекогаш може да бидат мали и бобичести (септирани).

Се проценува дека во САД над шест милиони лица имаат неруптурирана анеуризма во мозокот, а кај околу 30.000 лица секоја година доаѓа до руптура на анеуризмата.

Околу 40% од руптурираните анеуризми во мозокот доведуваат до смрт.

Треба да се алармира дека пушењето, високиот крвен притисок и тешкото консумирање на алкохол, може кај жените да го зголеми ризикот од руптура на анеуризмата во мозокот. Исто така, имањето член на блиското семејство со анеуриза го зголемува ризикот.

Иако, анеуризмите се најчести на возраст од 35 до 60 години, тие може да се појават на било која возраст.

Треба да се има предвид, дека ако некоја жена нема ниту еден од тие ризик фактори, се уште е изложена на ризик од анеуризма во мозокот поради својот пол.

Знаци на предуредување за руптура на анеуризма во мозокот се изненадна силна главоболка или болка во главата, силно вкочанет врат, изненадни промени на видот, слухот или чувство на гласно пуцкање во главата, или било кои од овие симптоми заедно со мачнина и повраќање.