Жените со големи гради полесно се разболуваат и подолго се лекуваат

Интересно истражување дошло до заклучок дека жените кои имаат големи гради имаат посилни настинки, во споредба со оние со мали гради.

На жените со големи гради им треба двојно повеќе време да се опорават од настинка, грип, воспаление на бели дробови и други болест на системот за дишење отколку на оние со мали гради, покажало истражување неодамна објавено во стручното списание  Archive of Sexual Behaviour.

Цврста поврзаност

Жените кои носат корпа со големина Ф, симптомите на настинка и на грип ги трпат во просек 8,3 дена во споредба со жените кои носат корпа со големина АА, кај кои симптомите траат во просек 3,8 дена. Бујните жени имаат и неверојатни 56 пати поголеми шанси да мораат да примаат антибиотска терапија.

Се претпоставува дека маснотиите сместени во дојките може да го ослабат имуниот систем бидејќи го зголемуваат нивото на хормонот лептин, а тој го отежнува опоравувањето од настинка и инфекции на дишните патишта. Истражувањето било спроведено кај над 400 млади жени кај кои биле анализирани симптомите и траењето на настинката, грипот и останатите инфекции на дишните патишта во период од три години.

Утврдено е дека постои и неспорна и многу цврста поврзаност помеѓу величината на дојките и инфекциите на респираторниот систем.