Жолчен рефлукс-кога дигестивната течност се враќа во стомакот или устата и желудникот

Жолчниот рефлукс се јавува кога жолчката – дигестивна течност произведена во вашиот црн дроб – се враќа (рефлуксира) во стомакот и, во некои случаи, во цевката што ги поврзува устата и желудникот (езофагус).

Жолчниот рефлукс може да го придружува рефлуксот на стомачната киселина (желудочната киселина) во вашиот хранопроводник. Гастричниот рефлукс може да доведе до гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), потенцијално сериозен проблем што предизвикува иритација и воспаление на ткивото на хранопроводникот.

За разлика од рефлуксот на желудечната киселина, рефлуксот на жолчката не може целосно да се контролира со промени во исхраната или начинот на живот. Третманот вклучува лекови или, во тешки случаи, операција.

Жолчен рефлукс
Жолчката е дигестивна течност произведена од црниот дроб и складирана во жолчното кесе. За време на жолчниот рефлукс, дигестивната течност се враќа во желудникот и, во некои случаи, во хранопроводникот.
Симптоми
Рефлуксот на жолчката може да биде тешко да се разликува од рефлуксот на желудечната киселина. Знаците и симптомите се слични, а двете состојби може да се појават истовремено.

Знаците и симптомите на жолчниот рефлукс вклучуваат:

Болка во горниот дел на стомакот која може да биде силна
Чести металоиди – чувство на печење во градите што понекогаш се шири до грлото, заедно со кисел вкус во устата
Гадење
Повраќање со зеленикаво-жолта течност (жолчка)
Повремено, кашлица или засипнатост
Несакано губење на тежината

Кога да одите на лекар
Закажете состанок со вашиот лекар ако често чувствувате симптоми на рефлукс или ако губите тежина без да се обидувате.

Ако ви е дијагностицирана гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), но не добивате доволно олеснување од вашите лекови, јавете се кај вашиот лекар. Можеби ќе ви треба дополнителен третман за рефлукс на жолчката.

Причини
Жолчката е неопходна за варење на мастите и за елиминирање на истрошените црвени крвни зрнца и одредени токсини од вашето тело. Жолчката се произведува во црниот дроб и се складира во жолчното кесе.

Јадењето оброк кој содржи дури и мала количина на маснотии му сигнализира на жолчното кесе да ја ослободи жолчката, која тече низ мала цевка во горниот дел на тенкото црево (дуоденум).

Рефлукс на жолчката во стомакот
Жолчката и храната се мешаат во дуоденумот и влегуваат во тенкото црево. Пилорната валвула, тежок мускулен прстен лоциран на излезот од вашиот стомак, обично се отвора само малку – доволно за да ослободи околу една осмина од унца (околу 3,75 милилитри) или помалку течна храна во исто време, но не доволно за да дозволи дигестивните сокови да се рефлуксираат во стомакот.

Во случаи на рефлукс на жолчката, вентилот не се затвора правилно, а жолчката се мие назад во стомакот. Ова може да доведе до воспаление на слузницата на желудникот (жолчен рефлукс гастритис).

Рефлукс на жолчката во хранопроводникот
Жолчката и желудочната киселина може да се рефлуксираат во хранопроводникот кога друга мускулна валвула, долниот езофагеален сфинктер, не работи правилно. Долниот езофагеален сфинктер ги дели хранопроводникот и желудникот. Вентилот нормално се отвора доволно долго за да дозволи храната да помине во стомакот. Но, ако вентилот ослабне или се релаксира ненормално, жолчката може да се измие назад во хранопроводникот.

Што доведува до рефлукс на жолчката?
Жолчниот рефлукс може да биде предизвикан од:

Компликации од операцијата. Операцијата на желудникот, вклучувајќи целосно или делумно отстранување на желудникот и операција на гастричен бајпас за губење на тежината, е одговорна за повеќето жолчен рефлукс.
Пептични улкуси. Пептичен улкус може да ја блокира пилоричната валвула за да не се отвора или затвора правилно. Стагнантната храна во желудникот може да доведе до зголемен гастричен притисок и да дозволи жолчката и стомачната киселина да се вратат во хранопроводникот.
Операција на жолчното кесе. Луѓето на кои им биле отстранети жолчното кесе имаат значително повеќе жолчен рефлукс отколку луѓето кои не ја направиле оваа операција.

Компликации
Жолчниот рефлукс гастритис е поврзан со рак на желудникот. Комбинацијата на жолчен рефлукс и рефлукс на киселина, исто така, го зголемува ризикот од следните компликации:

ГЕРБ. Оваа состојба, која предизвикува иритација и воспаление на хранопроводникот, најчесто се должи на вишокот киселина, но жолчката може да се меша со киселината.

Жолчката често е осомничена дека придонесува за ГЕРБ кога луѓето реагираат нецелосно или воопшто не реагираат на моќни лекови за супресивни киселини.

Барет-ов езофагус. Оваа сериозна состојба може да се појави кога долготрајната изложеност на желудочна киселина, или на киселина и жолчка, го оштетува ткивото во долниот дел на хранопроводникот. Оштетените клетки на хранопроводникот имаат зголемен ризик да станат канцерогени. Студиите на животни исто така го поврзаа жолчниот рефлукс со Баретовиот хранопровод.
Рак на хранопроводникот. Постои врска помеѓу рефлуксот на киселина и рефлуксот на жолчката и ракот на хранопроводникот, кој можеби нема да се дијагностицира додека не е доста напреднат. Во студиите на животни, докажано е дека само рефлуксот на жолчката предизвикува рак на хранопроводникот.

Тестовите може да вклучуваат:

Ендоскопија. Тенка, флексибилна цевка со камера (ендоскоп) се пренесува низ вашето грло. Ендоскопот може да покаже жолчка, пептични улкуси или воспаление во стомакот и хранопроводникот. Вашиот лекар исто така може да земе примероци од ткиво за да тестира за Барет-ов езофагус или рак на хранопроводникот.
Амбулантски киселински тестови. Овие тестови користат сонда за мерење на киселина за да идентификуваат кога и колку долго киселината се рефлуксира во хранопроводникот. Амбулантските тестови за киселина може да му помогнат на вашиот лекар да го исклучи рефлуксот на киселина, но не и рефлуксот на жолчката.

Во еден тест, тенка, флексибилна цевка (катетер) со сонда на крајот се навојува низ вашиот нос во хранопроводникот. Сондата ја мери киселината во хранопроводникот во период од 24 часа.

Во друг тест наречен Браво тест, сондата е прикачена на долниот дел од вашиот хранопроводник за време на ендоскопијата и катетерот се отстранува.

Езофагеална импеданса. Овој тест мери дали гасот или течноста се рефлудираат во хранопроводникот. Тоа е корисно за луѓе кои регургитираат супстанции кои не се кисели (како жолчката) и не можат да бидат откриени со киселинска сонда. Како и во стандардниот тест со сонда, езофагеалната импеданса користи сонда што се става во хранопроводникот со катетер.

Третман
Прилагодувањето на животниот стил и лековите може да бидат многу ефикасни за рефлукс на киселина во хранопроводникот, но рефлуксот на жолчката е потешко да се лекува. Има малку докази за проценка на ефективноста на третманите со жолчен рефлукс, делумно поради тешкотијата да се утврди жолчниот рефлукс како причина за симптомите.

Лекови
Урсодеоксихолна киселина. Овој лек може да ја намали зачестеноста и сериозноста на вашите симптоми.
Сукралфат. Овој лек може да формира заштитна обвивка која ја штити слузницата на желудникот и хранопроводникот од рефлукс на жолчката.
Секвестранти на жолчни киселини. Лекарите често препишуваат секвестранти на жолчни киселини, кои ја нарушуваат циркулацијата на жолчката, но студиите покажуваат дека овие лекови се помалку ефикасни од другите третмани. Несаканите ефекти, како што е надуеноста, може да бидат сериозни.

Хируршки третмани
Лекарите може да препорачаат операција ако лековите не успеат да ги намалат тешките симптоми или има преканцерозни промени во стомакот или хранопроводникот.

Некои типови на операција може да бидат поуспешни од другите, затоа погрижете се внимателно да разговарате за добрите и лошите страни со вашиот лекар.

Опциите вклучуваат:

Операција за пренасочување. За време на овој тип на операција, лекарот создава нова врска за дренажа на жолчката подалеку во тенкото црево, пренасочувајќи ја жолчката подалеку од желудникот.
Хирургија против рефлукс. Делот од желудникот што е најблиску до хранопроводникот се завиткува и потоа се шие околу долниот езофагеален сфинктер. Оваа постапка го зајакнува вентилот и може да го намали рефлуксот на киселина. Сепак, има малку докази за ефикасноста на операцијата за жолчен рефлукс.

Само-грижа
За разлика од рефлуксот на киселина, жолчниот рефлукс се чини дека не е поврзан со факторите на животниот стил. Но, бидејќи многу луѓе доживуваат и рефлукс на киселина и рефлукс на жолчката, вашите симптоми може да се олеснат со промени во животниот стил:

Престани да пушиш. Пушењето го зголемува производството на стомачна киселина и ја суши плунката, што помага да се заштити хранопроводникот.
Јадете помали оброци. Јадењето помали, почести оброци го намалува притисокот врз долниот езофагеален сфинктер, помагајќи да се спречи отворањето на вентилот во погрешно време.
Останете исправени после јадење. По оброкот, чекањето два до три часа пред легнување му дозволува време на вашиот стомак да се испразни.
Ограничете ја мрсната храна. Оброците со висока содржина на масти го релаксираат долниот езофагеален сфинктер и ја забавуваат брзината со која храната го напушта вашиот стомак.
Избегнувајте проблематична храна и пијалоци. Некои намирници го зголемуваат производството на стомачна киселина и може да го релаксираат долниот езофагеален сфинктер. Храната што треба да се избегнува вклучува кофеин и газирани пијалоци, чоколадо, храна и сокови од цитрус, преливи на база на оцет, кромид, храна на база на домати, зачинета храна и нане.
Ограничете или избегнувајте алкохол. Пиењето алкохол го релаксира долниот езофагеален сфинктер и го иритира хранопроводникот.
Намалете го вишокот килограми. Горушица и рефлукс на киселина се со поголема веројатност да се појават кога вишокот тежина врши дополнителен притисок врз вашиот стомак.
Подигнете го креветот. Спиењето со кренат горниот дел од телото од 4 до 6 инчи (10 до 15 сантиметри) може да помогне да се спречат симптомите на рефлукс. Подигнувањето на главата од креветот со блокови или спиењето на клин од пена е поефикасно отколку користењето дополнителни перници.
Опуштете се. Кога сте под стрес, варењето се забавува, што веројатно ќе ги влоши симптомите на рефлукс. Техниките за релаксација, како што се длабоко дишење, медитација или јога, може да помогнат.

Алтернативна Медицина
Многу луѓе со чести стомачни проблеми, вклучително и горушица, користат терапии без рецепт или алтернативни терапии за ублажување на симптомите. Запомнете дека дури и природните лекови може да имаат ризици и несакани ефекти, вклучително и потенцијално сериозни интеракции со лекови на рецепт. Секогаш истражувајте внимателно и разговарајте со вашиот лекар пред да пробате алтернативна терапија.

Подготовка за вашиот состанок
Закажете состанок со вашиот лекар ако имате знаци или симптоми вообичаени за рефлукс на жолчката. По првичната евалуација од вашиот лекар, може да бидете упатени кај специјалист за дигестивни нарушувања (гастроентеролог).

Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за вашиот преглед и што да очекувате од вашиот лекар.

Што можеш да направиш
Запишете ги сите симптоми што сте ги искусувале и колку долго.
Направете листа на вашите клучни медицински информации, вклучувајќи ги сите други состојби за кои се лекувате и имињата на сите лекови, витамини или додатоци што ги земате.
Најдете член на семејството или пријател кој може да дојде со вас на состанокот, ако е можно. Некој што ве придружува може да помогне да се сети што вели докторот.
Запишете ги прашањата што треба да ги поставите на вашиот лекар. Создавањето листа на прашања однапред може да ви помогне да го искористите најдоброто од вашето време со вашиот лекар.
Не двоумете се да поставувате прашања за време на вашиот состанок. Некои прашања што треба да му ги поставите на вашиот лекар вклучуваат:

Дали имам жолчен рефлукс?
Каков пристап на третман препорачувате?
Дали има некои несакани ефекти поврзани со овие третмани?
Дали има некои промени во животниот стил или исхраната што можам да ги направам за да помогнам во намалувањето или управувањето со моите симптоми?
Имам и други здравствени состојби. Како можам најдобро да управувам со нив заедно?
Што да очекувате од вашиот лекар
Вашиот доктор најверојатно ќе ви постави голем број прашања. Подготвеноста да одговорите на нив може да ви даде време да ги надминете точките на кои сакате да потрошите повеќе време. Може да ве прашаат:

Кои се вашите симптоми?
Колку долго ги имате овие симптоми?
Дали вашите симптоми доаѓаат и си одат или остануваат исти?
Ако вашите симптоми вклучуваат болка, каде се наоѓа вашата болка?
Дали вашите знаци и симптоми вклучуваат повраќање?
Дали се чини дека нешто ги активира вашите симптоми, вклучително и одредена храна или пијалоци?
Дали сте изгубиле тежина без да се обидете?
Дали сте посетиле лекар за овие симптоми порано?
Кои третмани сте ги пробале досега? Дали нешто помогна?
Дали ви е дијагностицирана некоја друга здравствена состојба?
Дали сте имале операција на желудникот или сте го отстраниле жолчното кесе?
Кои лекови ги земате, вклучително и лекови на рецепт и без рецепт, витамини, билки и додатоци во исхраната?
Која е вашата типична дневна исхрана?
Дали пиете алкохол? Колку?
Дали сте пушач?