Знаете ли дека постојат мозочни клетки кои го контролираат апетитот?

До сега владеело мислењето дека нервните клетки кои се поврзани со регулирање на апетитот, генерираат во целост за време на развојот на ембрионот и дека не може дополнително да се менуваат.

Научниците идентификувале група на мозочни клетки кои го контролираат апетитот и кои се одговорни за пореметувања во исхраната,кои резултираат со дебелеење.

Во експеримент на глодари, утврдено е дека овие клетки создаваат неврони чија специфична улога е контрола на апетитот. Научниците од Универзитетот во Велика Британија соопштиле дека ова значи оти апетитот никако фиксно не е одреден при раѓање.

До сега владеело мислењето дека нервните клетки кои се поврзани со регулирање на апетитот, генерираат во целост за време на развојот на ембрионот и дека не може дополнително да се менуваат.

Со новото истражување е утврдено дека на клетките од мозокот кои се однесуваат како матични клетки, може да им се дефинира текот.

Според истражувачите, ова открите може да доведе до трајно решавање на проблемот со дебелината, но дека за развој на лекови за луѓе ќе бидат потребни пет до 10 години.