Знаете ли каде се кријат најмногу бактерии во вашиот дом?

Станува збор за предмет што го земате најмалку два или три пати на ден во вашата рака - сунѓерчето за миење садови!

Знаете ли каде се кријат најмногу бактерии во вашиот дом? Не грижете се, не е веце школката. Станува збор за предмет што го земате најмалку два или три пати на ден во вашата рака – сунѓерчето за миење садови! Според некои податоци, на еден кубен сантиметар сунѓер се кријат дури 54 милиони бактерии, наведува порталот „IFL Science“. Уште повеќе изненадува фактот што најмалку една третина од бактериите од сунѓерчето за миење садови се бактерии од човековата кожа, се вели во студијата „Scientific Reports“.

Затоа добро размислете кога последен пат сте го смениле вашето сунѓерче за миење садови. Или подобро, веднаш отпакувајте ново!