Знаете ли кои можат да бидат причините за анксиозност во домот?

Симптомите на анксиозност може да се ублажат и намалат со редовна телесна активност, медитација или некоја друга техника на опуштање, хоби во кое уживаме, или водење дневник.

Одредено ниво на стрес е нормална работа во денешно време, а некои психијатри сури и сметаат дека тоа е добро за човекот бидејќи го поттикнува на делување и на промени, но анксиозноста може во голема мера да го наруши квалитетот на живот.

Симптомите на анксиозност може да се ублажат и намалат со редовна телесна активност, медитација или некоја друга техника на опуштање, хоби во кое уживаме, или водење дневник.

Од помош е и елиминирањето на што повеќе тригери на анксиозноста, а некои од нив, можеби и не сте очекувале, но се наоѓаат и во просторот во кој живееме.

Бучава – тригер за анксиозен напад може да биде и бучавата што допира во вашиот дом. На пример, ако живеете близу фреквентни улици, аеродром, железничка или автобуска станица, или во соседството има куче. Но, не грижете се и за тоа постои решение, а се крие во таканаречените бели звуци на вода, дожд, лисја водопади или нешто слично, а сите тие се достапни на интернет.

Хемикалии – за жал денес хемикалиите се наоѓаат секаде околу нас, но ако страдате од аксиозност, треба да се информиате за тоа како одредени хемикалии влијаат на нашето телесно и ментално здравје. Друга алтернатива е да ги замените тие производи со еко или органски, или само дома да си подготвите средства за чистење.

Осветлување – ЛЕД осветлувањето, флуросцентните светла и синото светло што го емитираат паметните телефони и екраните на компјутерите може да продонесат за анксиозните напади. Со помош на осветлувањето направете во својот дом опуштена и пријатна атмосфера. “Студеното“ лед осветлување заменете го со меко и “топло“ осветлување, а паметните телефони не ги користете два часа пред да заминете на спиење.

Воздух – воздухот на поголема надморска висина може да ги зголеми симптомите на анксиозност, покажала студија објавена во “Journal of Travel Medicine”. На менталното здравје негативно влијае и устоениот воздх и лошата миризба. Редовно проветрувајте го домот и дозволете сонцето да влезе во вашиот дом.