Знаете ли што е склеродерма – исклучително болна состојба заради која не можете да јадете ни да дишете

Лек за оваа болест не постои, а се смета дека три фактори најмногу влијаат на појавата на склеродерма

Исклучително болна состојба на „стврднување“ на кожата, а која потоа предизвикува тешки оштетувања на внатрешните органи – се вика склеродерма. Ова е системска болест на сврзното ткиво која се карактеризира со дегенеративни и воспалителни промени кои доведуваат до затегнување, задебелување, фиброза на кожата и до оштетувања на внатрешните органи, особено срцето, белите дробови, бубрезите и гастроинтестиналниот тракт.

Лек за оваа болест не постои, а се смета дека три фактори најмногу влијаат на појавата на склеродерма – промена на метаболизмот на колагенот, васкуларни промени и имунолошки промени.

СИМПТОМИ

Симптомите варираат од помалку сериозни до тешки, и се бројни.

 • бледи и модри прсти;
 • отоци и чувство на затегање на прстите или целите дланки;
 • вкочанетост на зглобовите;
 • постепено затегање и задебелување на кожата;
 • хипер или хипопигментација;
 • околу устата се јавуваат бразди;
 • промени на лицето  (се намалува усниот отвор, носот се издолжува, а очите стануваат ситни – птичји изглед)
 • во кожата и поткожното ткиво се јавуваат калцификации;
 • мускулна слабост;
 • пореметување на голтањето;
 • киселина;
 • хематемеза (повраќање крв);
 • крв во столицата;
 • пореметување на дишењето проследено со кашлица, рестриктивни и опструктивни пречки;
 • воспаление на срцевото ќесе;
 • миокардијална фиброза;
 • жолтица;
 • зголемен црн дроб;
 • невролошки промени и анемија.