Знаете ли што значи самоизолација и како таа се спроведува? 10 клучни совети

Внимателно прочитајте кои се упатствата за самоизолација и придржувајте се до нив, оти на тој начин се штитите себе и другите.

Во моментов, според информациите од Министерството за внатрешни работи, во земјава над 2.000 лица имаат наредба за самоизолација, додека 390 се со решенија за здравствен надзор.

 • СКОПЈЕ:  1000 лица со наредба за самоизолација  и 230 со решение за здравствен надзор
 • ШТИП: 246 лица со наредба за самоизолација и  10 со решение за здравствен надзор
 • КУМАНОВО:  221 лица со наредба за самоизолација и 6 со решение за здравствен надзор
 • ОХРИД: 205 лица со наредба за самоизолација и 82 со решение за здравствен надзор
 • ТЕТОВО: 185 лица со наредба за самоизолација и 17 со решение за здравствен надзор
 • СТРУМИЦА: 172 лица со наредба за самоизолација и 11 со решение за здравствен надзор
 • БИТОЛА: 140 лица со наредба за самоизолација – 32 со решение за здравствен надзор
 • ВЕЛЕС:  99 лица со наредба за самоизолација и 2 со решение за здравствен надзор

Домашна самоизолација во земјава се препорачува за сите патници (возрасни и деца) кои доаѓаат од ризичните земји на СOVID-19, а подразбира 24 часовен престој во домашни услови во траење од 14 дена од денот на влегувањето во земјава. Решенија за здравствен надзор и домашна изолација Државниот санитарно-здравствен инспекторат издава за контактите на потврден случај со СOVID-19.

Ако ви е одредена мерка за самоизолација, ова се работите до кои задолжително мора да се придржувате. Оваа мерка ве штити вас, но и другите.

МЕРКИ НА ЗАШТИТА ВО САМОИЗОЛАЦИЈА

Не е дозволено да се излегува од домот, освен во крајна нужда.

Кога ќе влезете во самоизлација, должни сте да му се јавите на матичниот лекар. Други јавувања не се потребни, освен ако не добиете температура.

Мерете ја телесната температура наутро и навечер.

Обрнете внимание на појавата на симптоми на респираторна инфекција (температура, кашлица, отежнато дишење…)

Редовно мијте ги рацете со сапун и вода или користете средство за дезинфекција.  Задолжително носете заштитна маска (хируршка маска).

Редовно чистете ги и дезинфицирајте ги предметите и површините во просториите во кои престојувате.

Редовно проветрувајте ја просторијата.

Користете оддела постелнина, пешкири и прибор за јадење.

Обезбедете одвоена соба и одвоено користите тоалет.

Во случај на потреба за одење во здраствена установа, претходно јавете му се телефонски на матичниот лекар или надлежниот епидемиолог.

Домашна самоизолација во земјава се препорачува за сите патници (возрасни и деца) кои доаѓаат од ризичните земји на СOVID-19

Според наводите, коронавирусот е група на вируси, а симптомите на моменталниот отстапуваат од оние познатите. Според стручњаците, постојат три главни симптоми на зараза со новиот коронавирус. Колку што е засега познато, симптомите може да бидат благи и слични на грип, како благо покачена телесна температура, но и :

 • Кашлица
 • Отежнато дишење
 • Болки во мускулите
 • Замор

Ако ги имате овие симптоми, задолжително веднаш повикајте го својот лекар или јавете се во службата „Ало докторе„:

 • ЦЈЗ Битола 071 261 330
 • ЦЈЗ Велес 071 219 278
 • ПЕ Гевгелија 078 545 444
 • ЦЈЗ Кочани 071 373 913
 • ЦЈЗ Куманово 070 215 851
 • ЦЈЗ Охрид 070 723 029
 • ЦЈЗ Прилеп 076 475 747
 • ЦЈЗ Скопје 071 289 614
 • ЦЈЗ Струмица 072 235 543
 • ЦЈЗ Тетово 075 240 464
 • ПЕ Гостивар 076 365 161
 • ЦЈЗ Штип 078 365 613
 • ИЈЗ Скопје 078 387 194
 • ЗД “Ало докторе” 02/15 123