Знаци дека боледувате од „вирус на сиромаштија“

Чувството на сиромаштија го има истото влијание врз мозокот како и непроспиена ноќ.

Стрес хормонот кортизол е одговорен за процесот на донесување одлуки, го влошува памтењето, ја намалува концентрацијата, ја намалува самоконтролата и прави да изгледаме како зомби. Чувството на сиромаштија го има истото влијание врз мозокот како и непроспиена ноќ. Ова се само некои од показателите за нездрав однос кон парите:

Сте го усвоиле моделот на однесување на вашите родители

Доколку во детството често сте слушале од родителите „Не можеме да си го дозволиме ова сега“, „Мораш да се држиш до работата што ќе ја најдеш“ или “Ние не печатиме пари“… ова потсвесно влегува во вашата глава. Лимитите и ограничувањата прават една личност да стане склона на стрес и депресија. Едноставните задачи ќе изгледаат сложено, а може да дојде и до губење на мотивацијата.

Се грижите за тоа што ќе речат другите

Сигурно познавате луѓе кои подигнале кредит за да организираат венчавка? Или некој/а кој купил парче облека вредно две или три плати? Актерката Кира Најтли се омажила во фустан стар пет години, што при тоа веќе и го носела. Зарем е важно што ќе речат другите?!

Приоритетите ви се погрешни

Економистите кои се бават со проучување на сиромаштијата веруваат дека кога луѓето се во лоша финансиска состојба се обидуваат да побегнат од досадата и лошиот живот. Често се случува луѓето со последните пари да купат, на пример, најскап мобилен телефон.

 

Стресот го бришете со шопинг

Луѓето во лоша финансиска состојба се под голем стрес. Производството на кортизол расте со неверојатна брзина после само една година таков живот. Тоа влијае на памтењето, концентрацијата… Чувството на сиромаштија има исто влијание врз мозокот, како и долготрајното неспиење.

Немате цели и соништа

Многумина се трудат да се спасат од сиромаштијата така што работат повеќе. Проблемот е што во ваква ситуација немаат време за сонување и создавање цели. Според истражување од 2017 докажано е дека луѓето со помала плата се склони на тоа да веруваат дека малку што може да сторат за да ја поправат ситуацијата. Затоа и не си поставуваат цели и не се трудат да ги остварат.

Не можете да си го зголемите приливот на пари

Понекогаш ни се чини како ништо да не може да се смени, како да постои лимот после кој нема каде. Па често се случува личноста да се навикне на приоритети кои се во согласност со финансиската состојба. Заради ова чувството на инфериорност се зголемува и тешко се надминува. Ова создава апатија од која тешко се излегува, па не ретко заради неа често и се пропуштаат прилики кои се повредни и поисплатливи.