Знаци дека можеби сте имале омикрон, а да не сте ни знаеле

Омикрон засега се покажа како варијанта која предизвикува поблаги и поподносливи симптоми.

Омикрон варијантата влијае не горниот респираторен систем, што значи дека белите дробови кај повеќето пациенти заразени со омикрон се поштедени. Сепак, тоа со себе носи симптоми кои засега тешко е да се разликуваат од обична настинка, па луѓето често и не одат на тестирање.

Ако во последно време сте биле болни, а не сте се тестирале, овие знаци би можело да укажуваат на тоа дека сте имале токму омикрон варијанта на КОВИД-19.

КЛУЧНИ СИМПТОМИ

Досега, температура, кашлица и губење на сетилото за мирис беа сигурни знаци дека имате КОВИД-19. Тоа со омикрон се промени. Сега најчести симптоми се болно грло или пецкање во грлото, течење на нос, главоболка, замор и болки во телото. Професор Том Спектор, шеф на студија што ги следи симптомите на КОВИД-19, вели дека сите со овие симптоми треба да се тестираат.

  • Сите во семејството се разболеле еден по друг

Општо, респираторните вируси се многу заразни, сепак КОВИД-19 моментално е најдоминантен во светот. Исто така, за омикрон се покажа дека се пренесува многу полесно отколку претходните варијанти и тешко е некој да не се зарази, ако е во контакт со заразено лице.

Поради тоа, ако сте биле болни и сте забележале дека сите дома се разболуваат еден по друг, веројатно во прашање бил омикрон сојот.

  • Дигестивни проблеми

Според најновите извештаи, заразените со омикрон јавуваат и дека имаат дигестивни тегоби. Повраќање, мачнина и губење на апетитот се поврзуваат со омикрон варијантата.

  • Опаѓање на косата во големи количини

Алопеција или опаѓање на косата е вообичаен симптом кај многумина кои прележале КОВИД-19. Стручњаците ова го препишуваат на емоционалниот стес, леукоцитите или отпуштањето на проинфаламторни цитокини како одговор на телото на вирусот. Затоа, ако одеднаш сте забележале дека ви паѓаат прамени коса, а не сте се тестирале, можно е да сте прележале инфекција со омикрон.

  • Инфекција на окото или осип

Според лекарите, очна инфекција иличуден осип на ножните прсти, може да биде знак дека сте прележале омикрон КОВИД-19.

Иако се благи, ако почувствувате симптоми, останете дома, изолирајте се и следете ги симптомите. Носете маска и држете дистанца, особено од оние најранливите категории на луѓе.