Знаци кои предупредуваат: Симптоми кои не треба да ги игнорирате

Знаци на телото кои укажуваат на проблеми со здравјето

  1. Бела коса пред 40 година

Белите влакна се природна појава која често зависи од генетиката. Но ако имате повеќе од 50 проценти бела коса веќе во 30-та година од животот, а такви случаи немате во семејството тоа може да биде знак за дијабетес.

  1. Младежи

Иако повеќето се безопасни и бенигни, некои можат да бидат и прилично опасни особено оние кои настанале како резултат на сончањето. Сенилна или актинична кератоза настанува со делување на сонцето и неговото УВ зрачење, па се вбројува во преканцерогени промени на кожата.

  1. Белки

Тие би требало секогаш да се бели. Освен ненаспаност или настинка овој дел од телото може да открие и некои опасни промени во вашиот организам. Жолта белка може да биде знак за жолтица, проблеми со црниот дроб и жолчката. Црвена може да е знак на висок крвен притисок или вирусно заболување како конјунктивитис.

4. Испукани усни

Непријатните пукнатини на усните можат да бидат предизвикани од промени на температурите и ветрот. Но пукнатините кои често се јавуваат на завршетоците или внатрешни ранички може да се знак на недостаток на витамини и цинк. Ако пукањето е зачестено може да е резултат и на габична инфекција.

  1. Отечен врат

Ако сте забележале дека вратот ви изгледа отечено појдете на лекар што поскоро. Оток на предниот дел најчесто е резултат на проблеми со штитната жлезда, а тие се вообичаени кај жени меѓу 20 и 50 години.

  1. Губење на веѓите

Веѓите со годините стануваат поретки, но наглото губење на влакненцата може да е знак на проблеми со штитната жлезда, хипертиреоза – преактивна жлезда или хипотиреоза – намалена работа. Овие промени се проследени и со губење на косата.

  1. Црвени дланки

Вжарени црвени дланки можат да бидат резултат на дерматитис, ексцема или алергиска реакција на метали, лекови, храна, пијалаци. Но, исто така, ваква промена може да е знак на отежната работа и болести на црниот дроб.

  1. Ладни стапала

Стапалата се дел од телото кој е најоддалечен од срцето и заради тоа васкуларните болести прво се манифестираат на нив. Рејновата болест е автоимуна болест која предизвикува стегање на жилите во делови од телото како што се прстите на рацете и нозете, носот и ушите, заради што тие стануваат студени, бледи, па дури и трпнат.

  1. Црвени образи

Иако наглите промени на лицето се вообичаени кај жените меѓу 30 и 55 години и можат да бидат резултат на хормонални промени, промена на температурата и лута храна, румените образи можат да упатуваат и на розацеа – хронична кожна болест која погодува голем дел од жените, а чиј причинител е непознат.