Знаци кои укажуваат дека бубрезите не ви работат како што треба

Можно е да се изгуби дури и 90% од функцијата на бубрезите без очигледен проблем.

П

остојат знаци поради кои би требало да се обратите кај лекар:

  • Отекување и дебелеење поради насобирање на течности: Ако бубрезите слабо или бавно работат, може да дојде до задршка на течности (отоци и дебелеење)
  • Промени во уринирањето: Бубрезите се одговорни за производството на урина и елиминирање на отпадот низ неа.

Промените вклучуваат:

Зачестена потреба за мокрење, особено во текот на ноќта, помеѓу 4 и 10 пати на ден се смета за нормално.

Крв во урината. Здравите бубрези, за производство на урина, филтрираат отпад од крвта. Но, ако филтерот е оштетен, крвните клетки може да се најдат во урината.

Пенаста урина. Меурчињата во урината, особено оние кои бараат неколку пати да пуштите вода, упатуваат дека има присуство на протеин во урината.

Замор и поспаност. Дел од функцијата на бубрегот е и да учествува во регулирањето на нивото на хемоглобин. Ако бубрезите не работат како што треба, може да дојде до анемија, а со тоа и до замор и поспаност.

Губење апетит, мачнина и неспособност за јасно размислување: Тие проблеми може да се јават кога ќе се наталожат отпадни материи и почнуваат да ги трупаат и останатите делови од телото, како желудникот и мозокот.

Пораст на крвниот притисок. Тоа е маѓепсан круг. Кога бубрегот е оштетен, не може ефикасно да го контролира крвниот притисок. Високиот притисок под кој крвта минува низ садовите ги притиска бубрезите и така дополнително ги ослабува, оштетувајќи ги крвните садови во бубрезите.

Палптација. Кога оштетувањето на бубрезите довело до преголема концентрација на калиум, можно е да забележите дека срцевиот ритам е неправилен.