Зошто боли целото тело кога имаме грип?

На сите ни е познато тоа чувство – болки во мускулите, коските, а некогаш се чини како да не боли и косата...

Сезона е на грип, па покрај кашлањето, болките во грлото, течење од нос и исцрпеност, болките во мускулите се еден од најчестите симптоми. Зошто не боли целото тело кога имаме грип?

„Најкраток одговор е дека, за жал, не знаеме. Меѓутоа, постојат неколку теории, кои се уште не се сосема докажани„, вели д-р Онор Лансен. „Најверојатно објаснување е дека честичките на грипот се наоѓаат во мускулите кои поради тоа не болат, или дека честичките на имунитетот кои ги предизвикале инфекцијата ја предизвикуваат таа болка во мускулите„.

Лора Хејнс, специјалист по имунологија, вели дека нејзиното истражување покажало дека инфекцијата на грип ги зголемува гените кои ги деградираат мускулите и декаги намалува гените кои се одговорни за изградба на мускулите на нозете. Сепак, ова истражување се уште не е готово, но докторите и научниците се согласни дека болката во мускулите е резултат на начинот на кој имунитетот одговара на вирусот на грип.

„Причината заради која не болат мускулите е бидејќи нашето тело реагира на болеста со испраќање на белите крвни зрнца во поголема количини од онаа на која нашето тело е навикнато„, вели д-р Миа Финкелстон.

„Белите крвни зрнца или леукоцитите го штитат телото од инфекции. Додека тие се клучни во борбата против инфекциите, не сме навикнати да ги имаме толку во крвотокот и поради тоа сме привремено летаргични и не болат мускулите„, објаснува д-р Финкелстон.

Кога ве болат мускулите, таа советува топла купка, доволно сон и внесување течности, за да се избегне дехидрација.

Инаку, болката во мускулите е еден од начините со кој може да направи разлика меѓу грип и настинка. Ова е симптом кој обично се јавува со грип, а речиси никогаш со настинка.