Зошто да станете донатор на органи?

Донацијата на едно лице може позитивно да влијае на повеќе од 80 луѓе, според Управата за здравствени ресурси и услуги. Една почината донација може да спаси осум животи и да го подобри животот на уште 75.

Затоа што можете да спасите многу животи
Еден донатор може да помогне на повеќе од 80 луѓе
На секои 10 минути ново лице се приклучува на националната листа на чекање за трансплантација на органи. „Постојат болести без лек, а кои се помагаат само со трансплантација“, вели директорот на претпријатието во Центарот за трансплантација, д-р Чарлс Милер. Еве што треба да знаете за донирањето органи:
2022 година беше уште една рекордна година за трансплантација на органи во Соединетите Држави, со најмногу трансплантации – повеќе од 42.800 – извршени за една година. Клиниката Кливленд забележа рекорден број трансплантации и во 2022 година. Д-р Милер нагласува дека овие дополнителни животни пресвртници никогаш не би можеле да се постигнат без зголемувањето на поединците кои избрале да станат донатори.

Хирурзите за трансплантација имаат голема почит кон луѓето кои ги донираат своите органи, продолжува тој. Органите се внимателно обновени без никакви надворешни, видливи знаци – дозволувајќи им на повеќето живи донатори да ги продолжат своите нормални активности еден месец по операцијата, а семејствата на починатите донатори да продолжат со нивните посакувани планови за погреб без одлагање.

Како донирате орган?
Да се стане донатор на органи е едноставен процес.

Донаторите не мора да бидат во совршено здравје и можат да бидат на која било возраст. Не чини ништо да се донира и потребни се само неколку моменти за да се регистрирате.

Колку органи може да се донираат?
Сегашните и идните донатори може да се прашуваат кои од нивните органи – и колку органи – можат да донираат. Живите донатори можат да ги донираат овие органи:

Бубрег (1).
Белите дробови (1).
Матка.
Дел од вашиот црн дроб.
Дел од вашиот панкреас.
Дел од вашето црево.

За починатите донатори, овие органи може да се донираат:

Бубрези (2).
Црниот дроб.
Белите дробови (2).
Срце.
Панкреас.
Цревата.
Матка.
Рацете и лицето.
Дополнително, починатите донатори можат да ги донираат своите рожници и ткиво за да помогнат во обновувањето на видот, поправка на срцата, замена на оштетените вени и лекување на изгореници, сврзно ткиво и ‘рскавица.

Следното ткиво може да се донира:

Рожници.
Средното уво.
Кожата.
Срцеви залистоци.
Коска.
Вени.
‘Рскавица.
Тетиви.
Лигаменти.
Здрави, живи донатори можат да даруваат и крв, тромбоцити, коскена срцевина и крвни матични клетки.

Зошто е важно донирањето органи?
Донацијата на едно лице може позитивно да влијае на повеќе од 80 луѓе, според Управата за здравствени ресурси и услуги. Една почината донација може да спаси осум животи и да го подобри животот на уште 75.

„Треба да бидеме дарежливи и да си помагаме еден на друг“, охрабрува д-р Милер. „Луѓето на листите на чекање имаат семејства и деца на кои им се потребни. Никој не треба да се негира“.

Еден ден, вашето семејство или саканата личност може да има потреба од орган и да има корист од дарежливоста на другите.