Зошто доаѓа до внатрешно крварење? Научете да ги препознаете главните симптоми

Кај внатрешното крварење, количината на крв не секогаш да ја одразува реалната состојба на работите. Големи количини на крв може да се насоберат некаде во телото, пред да се јават симптоми или компликации. Спротивно на тоа, дури и мало крварење на подрачјето на мозокот може се открие со изразени и силни симптоми или дури со смртен исход.

Вообичаени симптоми се мозочна магла, болка, потешкотии со дишењето и забрзано чукање на срцето. Иако може да се јават исти симптоми без оглед на местото на крварење, понекогаш треба да се обрне внимание и на оние кои токму ќе откријат каде е крварењето, на пример модринки на местото на стомакот, ако крварењето се случило на тоа место. Без итен третман кај лекар, компликациите може да бидат опасни по живот. Може да се работи за интензивно или слабо крварење, без или со симптоми кои може да доведат и до губење  свест. За жал, понекогаш состојбата не може веднаш да се забележи, па затоа е добро да се познаваат сите симптоми.

Кај внатрешното крварење, количината на крв не секогаш да ја одразува реалната состојба на работите. Големи количини на крв може да се насоберат некаде во телото, пред да се јават симптоми или компликации. Спротивно на тоа, дури и мало крварење на подрачјето на мозокот може се открие со изразени и силни симптоми или дури со смртен исход.

ШТО МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ВНАТРЕШНО КРВАРЕЊЕ?

Некои од потенцијалните причини може да биде траума како повреда, разни видови на фрактури, анеуризма, пореметувања на крварење и лекови за разредување на крвта…

КОИ СИМПТОМИ НАЈЧЕСТО СЕ ЈАВУВААТ?

Важно е да запомните дека количината на крварењето не мора да одговара на симптомите, во случај на траума и рано појавување на симптомите, не значи дека лицето е безбедно. Некогаш, на пример, во случај на автомобилска несреќа, може да бидат оштетени црниот дроб или слезенката, а тоа ќе се забележи и до неколку часа по несреќата.

Симптоми кои може да укажуваат на внатрешно крварење може да бидат:

ОПШТА СЛАБОСТ

При силно губење на крв, мозочната магла и слабост се чести симптоми. Понекогаш овој симптом ќе се јави само кога лицето се обидува да стане.

БОЛКА

Болката е чести симптом при внатрешно крварење. Силна болка во стомакот, или силна главоболка секогаш мора да се проверат од страна на лекар. Понекогаш болката може да биде локализирана и да се јави само на местото на крварење. Ако се работи на прмер, за крварење во стомакот, локацијата на болката не мора да одговара на таа локација, па често може да се јави во рамената.

КРАТОК ЗДИВ

Чувството дека не можете кпмплетно да видшите воздух може да биде симптом за крварење било каде во телото. Со губењето крв, се намалуваат крвните зрнца кои пренесуваат кислород до ткивата, па тоа може да биде причина за потешкотии со дишењето. Секако, поврзано е и со крварење во градниот кош или кога насобраната крв во абдоменот ја притиска дијафрагмата и така спречува минување на воздухот во белите дробови.

БОЛКА ВО ГРАДИТЕ ИЛИ РАМЕНАТА

Крварењето во градите може да предизвика болка во нив, а крварењето во градите или абдоменот може да предизвика болка во рамената. Градната болка може да се јави ако крварењето се случуува во било кој дел од телото поради намалениот проток на кислород до срцето.

ТРНЕЊЕ ВО РАЦЕТЕ И НОЗЕТЕ

Ова чувство е многу често при внатрешно крварење и носи неколку компликации, но и објаснувања. Со губење на крв, телото ќе ја “забави“ циркулацијата со екстремитетите и така ќе го намали дотокот на крв до мозокот и срцето. Внатрешното крварење може да предизивика и хипервентилација и поради болката и поради обидот да се зголеми дотокот на кислород во остатокот од телото. Токму тоа може да ги предизвика овие симптоми.

ПРОБЛЕМИ СО ВИДОТ И ДРУГИ НЕВРОЛОШКИ КОМПЛИКАЦИИ

Промените поврзани со видот, а поврзани со мозочна магла, може да бидат последица на внатрешно крварење. Промените, како двојна слика или вкочанетост на едната страна на телото, главоболка или губење на координација, може да бидат симптоми за

МАЧНИНА И ПОВРАЌАЊЕ

Мачнината и повраќањето се чести кога е во прашање внатрешно крварење и може да се јават поради губење крв и болка или да бидат поврзани со дигестивниот тракт или мозокот.