Зошто е важна и како да се подобри концентрацијата

Соочени со бројни обврски, забрзан начин на живеење и секојдневен стрес често ја губиме концентрацијата. Истовременото извршување на повеќе задачи, бројните деловни обврски проследени со семејните обврски ја намалуваат концентрацијата, а со тоа и квалитетот на животот.

Важноста на добра концентрација не смее да се потцени, бидејќи таа е важен фактор за квалитетен живот. Која било работа бара и концентрација. Благодарение на добра концентрација, успешно се завршуваат семејните и деловните обврски, со присутност и свесност во секој момент.

Фактори кои лошо влијаат на концентрацијата се:

 • Нездрава храна сиромашна со нутриенти;
 • Телесна неактивност;
 • Алкохол и други штетни супстанци;
 • Бројни обврски и лоша организација на времето;
 • Стрес.

Некои истражувања потврдуваат дека здравата исхрана и телесната активност позитивно влијаат на концентрацијата, како и на самата состојба на организмот.

Концентрацијата може да се подобри со:

 • Здрава исхрана;
 • Медитација и јога;
 • Активен начин на живот;
 • Елиминирање на токсините од организмот;
 • Добра организација и намалување на стресот;
 • Лековити билки кои ја подобруваат работата на мозокот.

Физичката активност го одржува телото витално и помага полесно да ги следи мислите и исполнувањето на работните задачи.  Истражувањата покажале дека дури и минимална физичка активност ја подобрува концентрацијата.

Медитацијата и јогата помагаат за подобра организација мислите, го намалуваат физичкиот и менталниот стрес и го смируваат духот. Дури кога човекот е опуштен, може успешно да ги извршува обврските.

Секојдневно, често несвесно внесуваме во организмот токсини и тешки метали кои лошо влијаат на концентрацијата, но и на целиот организам. За тоа да се спречи, настојувајте да консумирате свежи, еколошки продукти. Исфрлете ги шеќерот, слатките, алкохолот, енергетските пијалаци и брзата храна.

Освен здравата исхрана и физичките активности важна е и добрата организација, како и елиминирање на стресот. Запишувајте ги обврските, однапред организирајте го своето време и обидете се да го намалите стресот. Ако сте смирени, собрани и организирани, лесно ќе се концентрирате, а со самото тоа и полесно ќе ги завршите дневните обврски.