Зошто икаме и подригнуваме? Најинтересни факти за дигестивниот систем

Дали сте знаеле дека во текот на просечен живот од 70 години, нашиот организам ќе свари околу 30 тона храна и 500 000 литри течности.

Ако знаете како функционира дигестивниот систем, лесно е да избегнете состојби кои ќе го вознемират или ќе го пореметат балансот во цревата.

Дали сте знаеле дека во текот на просечен живот од 70 години, нашиот организам ќе свари околу 30 тона храна и 500 000 литри течности. А за дигестијата беспрекорно да функционира се грижи посебен дел во нервниот систем, т.н. стомачен мозок со свои сто милиони неврони.

Интересни факти

  • Едно лице во просек произведува 946.352946 милилитри плунка дневно, што е околу две лименки сок.
  • Мускулите во хранопроводот се однесуваат како голем бран и така ја потиснуваат храната во желудникот.
  • Ензимите во дигестивниот систем од храната одвојуваат нутириенти  потребни за телото.
  • Стомачниот мозок е спона која делува помеѓу дигестивниот систем и мозокот. Емоциите, па и стресот може да влијаат на варењето на храната.
  • Телото може да ја протурка храната до дигестивниот систем, дури и ако стоите на глава. Составот нема врска со рамнотежата, тој се потпира на работата на мускулите.

  • Некои ензими кои се користат во детергентите за избелување на дамки, се наоѓаат и во нашите црева.
  • Тенкото црево е долго околу седум, а дебелото околу еден и пол метар.
  • Аеробните вежби се совршени за одржување на здрав дигестивен систем.
  • Кога се раѓаме немаме ниту една здрава бактерија потребна за разградување на храната.
  • Подригнувањето е нормална реакција на вишокот воздух кој во стомакот влегува при брзо голтање или пушење цигари.
  • Икањето може да е предизвикано од брза промена на температурата на дигестивниот систем.
  • Најдолгиот напад на икање траел 68 години.