Зошто јодот е важен за нашиот организам?!

Јодот е олигоелемент неопходен за нашиот организам за да може правилно да функционира, а доволниот внес на јод е особено важен за трудниците и децата. Јодот има клучна улога во растот и развојот кај децата, придонесува за поздрава кожа, коса, нокти и заби, ја поттикнува менталната активност и влијае на нивото на енергија и расположение.

Храна богата со јод

Сепак, бидејќи толку не е присутен во нашата исхрана можно е во некој момент во животот да се јави недостаток од овој важен минерал. На децата од 1 до 3 години им се потребни 80 мкг јод, од 4 до 8 години 90 мкг, од 9 до 13 години 120 мкг, за постарите од 13 години, пак, препорачана дневна доза јод е 150 мкг. За време на бременоста препорачан е дневен внес од 220 мкг, а за време на доењето 290 мкг.